Възпитаници

­­

          Александра Костадинова

Завършила e средно образование в ПМГ „Христо Смирненски” с профил биология в гр. Перник.  Има грамоти за отличен успех и активно участие в училищни празници и мероприятия. Бивш доброволец е на БМЧК.  Организирала е училищни тържества като напр. „Празник на здравословното хранене” и др. В момента завършва бакалавърска степен на специалност „Книгоиздаване“, Редакционо-издателски профил, IV курс във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Публикация в e-Scriptum: Авторски издания за деца on block: текст и илюстрация.

­­­

          Биляна Оникова

Завършила е средно образование в ГПЧЕ „Петър Богдан” в гр. Монтана. Спечелила е ІІ награда в конкурс за есе на „Ротаракт“ – Монтана през 2008 г. Заслужила е стипендия от Национален конкурс „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас”. Професионалните й интереси са в областта на  иновативните издателски практики (IT). Владее английски език. Следва редовно обучение в СУ „Св. Климент Охридски” – във ФЖМК, специалност „Книгоиздаване“, Редакционо-издателски профил, IV курс. Публикация в e-Scriptum: Вавилон, ДНК молекулата и виртуалната библиотека.

­

Борис Стоянов          Борис Стоянов

Учил е в карловско СОУ и пловдивската ЕГ „Иван Вазов“. В момента е студент първи курс в специалност „Книгоиздаване“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Тук се радва на първата си публикувана творба. Публикация в e-Scriptum: Ревю на Прачет.

­

          Валентина Истаткова

Родена съм в град София и съм завършила 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, където бях част от ученическия парламент. Бях в езикова паралелка с испански и английски език. Допълнително ползвам френски, италиански и руски. Мои статии са публикувани преди в сайта „10-те най“ и съм участвала в създаването на учебната книга „Боледуват ли книгите?“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, където в момента съм в трети курс в специалност „Книгоиздаване“. Учила съм „Психология“ в Нов български университет без завършена бакалавърска степен. Работила съм във фирма за CFD трейдинг (първоначално в отдел за обслужване на клиенти, а по-късно във финансовия отдел, където съм се занимавала с управление на риска към екипа за плащания). Трайните ми интереси са в сферата на белетристиката, културата, океанологията и психологията. Публикация в e-Scriptum: Говоренето за книги, които не сме чели. Случаят I, Libertine.

­

Габриела Кожухарова          Габриела Кожухарова

Родена е през 1993 г. в гр. Варна. Възпитаничка е на НГХНИ „Константин Преславски” и на IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри” с разширено изучаване на френски език, която зе авършила като отличник на випуска. От 2010 г. е част от Литературен клуб „Касталия” при Общински детски комплекс в гр. Варна. Стипендиант е на Фондация „Комунитас” по проект „1000 стипендии” за учебната 2011-2012 г. и на Община Варна по Програма за насърчаване на творческите заложби на децата. Лауреат е на национални литературни конкурси и на Международен форум „Сребърна”. Носител е на наградата на Кмета на Община Варна на Националния литературен конкурс „Морето, морето, морето…” през 2011 г. През юни 2012 г. издава дебютната си книга „Емпатия“, в която са включени разкази и есета, много от които са награждавани в литературни конкурси. В момента е студентка първи курс в специалност „Книгоиздаване” във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски”. От скоро е автор в онлайн медия за книги, четене и литература „Аз чета”. Публикации в e-ScriptumСамоубийството като социално явление; Поток на Запад, люлчина песен на Изток.

­

          Денка Колева

Завършила е средно образование във ІІ Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” в София. Нейна приказка е публикувана в сборника „Книга за приказките” след участие в конкурс на предаването „Искрено и лично” през 2005 г. Неин фантастичен разказ под заглавие „Криви огледала” е публикуван в сайта на списание „Сборище на трубадури” през май 2012 г. Има бакалавърска степен по журналистика с профили „Печат“ и „Международна журналистика“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски”. Сътрудничила е на онлайн списание за култура и изкуство „Public Republic” и на седмичника „Супер 19 минути”. Професионалните й интереси са в областта на онлайн журналистиката, културната и лайфстайл журналистика и белетристиката. Публикации в e-Scriptum: Трансформациите на героя в литературата за юноши след 2000-та година през погледа на литературната критика в БългарияВ сянката на юбилея.

­

Desislava Velinova          Десислава Велинова

Завършила е СГСАГ „Христо Ботев” в София с отлична диплома, но въпреки архитектурния профил на гимназията прекарва по-голямата част от ученическите си години в писане на художествени текстове и режисиране на малки театрални постановки, създадени изцяло от ученици. Любимият й спомен от гимназията е спектакълът, който е направила заедно със свой съученик в аулата на УАСГ. В момента е студентка първи курс в специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Публикация в e-Scriptum: Писател на свободна практика.

­

Eva Vylcheva          Ева Вълчева

Родена е през 1993 г. в гр. София.  Завършила е средно специално образование в Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография със специалност „Фотография“, където е придобила трета степен на професионална квалификация. Участвала е в много национални и международни фотоконкурси.  Пет последователни години е участвала във фотоконкурс на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“, от които четири пъти е печелила награди: 2008 г. – І награда  в раздел „Артистична фотография“; 2010 г. – ІІІ награда за репортажна фотография; 2011  г. – специална награда на „Фотоваканция“; 2012 г. – специална награда на „VIP Trading“ и „Happy Foto“. През 2010 г. е спечелила ІІ награда в националното издание на Международен младежки фотографски експеримент за обекти на наследство към Министерство на културата. Използвани са нейни снимки за корица на брошура и  за плакат на Европейски дни на наследството. Участвала е като фотограф към ІІІ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“. Две поредни години е участвала в изложбата на „Canon“ – „Снимка на годината”. През 2012 г. е спечелила ІІІ награда в конкурса „София – културни отражения” (снимката може да се види в Информационен център на СУ „Св. Климент Охридски“ в подлеза пред Университета). В свободното си време се занимава с DIY и графичен дизайн. В момента е студентка първи курс в специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Публикация в e-Scriptum: Преуспяващият писател.

­

Zhana_Popova          Жана Попова

Родена е през 1991 г. в гр. Варна. Завършила е средно образование в 54 СОУ „Св. Иван Рилски” в гр. София. През 2014 г. е придобила бакалавърска степен по журналистика в  СУ „Св. Климент Охридски”. От есента на 2014 г. учи в магистърска програма „Книгоиздаване през XXI век” в СУ „Св. Климент Охридски”. Участвала е в различни конкурси. Печелила е III място в конкурса „Свободна зона за журналистика” на „Тв +”. Била е част от екипа на студентско радио „Реакция”. Има интереси в областта на литературата, киното и културата. Професионално се интересува от съвременни издателски практики. Публикация в e-Scriptum: Литературата днес.

­

Zdravka Saltirova          Здравка Салтирова

Завършила е „Връзки с обществеността“ (бакалавър) в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград. Сега следва специалност „Книгоиздаване“ (магистър) във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като експерт по реклама във фирма за изработка на рекламни материали. Публикация в e-Scriptum: Собствеността на интелектуални продукти в интернет.

­

Iva Todorova          Ива Тодорова

Родена е през 1994 г. Завършила е Първа английска езикова гимназия в София със златен медал. Следва в специалност „Книгоиздаване” в СУ „Св. Климент Охридски“. Възнамерява да се занимава професионално с детски книги. Търси пътя си към тях чрез православната вяра. Интересува се от редакторска и оформителска дейност. Публикация в e-Scriptum: Възможно ли е поколенията да живеят отделно?; Риалити шоуто „Ръкописът“ и неговата полза за писането, книгоидсаването и четенето.

­

Iva-Tsoneva          Ива Цонева

Родена е в Русе, живее в София. Завършила е средното си образование в СОУ за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ в гр. Русе. Следва книгоиздаване във Факултет по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски“. Владее руски и английски езици. Била е заместник-председател на Комисия по противообществени прояви към Общински младежки парламент в Русе (2011-2013). Участвала е в конкурси за превод и рецитация, в студиа по творческо писане. Има едномесечен стаж като уебредактор в дирекция „Информация” на Българска национална телевизия (2014 г.). Работила е в изд. „AMG Publishing“ (2015 г.). Публикация в e-Scriptum: Мястото на детската книга на 43-ия Софийски международен панаир на книгата.

­

Илияна Бенова          Илияна Бенова

Наричат я Бени. Завършила е ІХ Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” в София. Сега е студентка четвърти курс в специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Това, с което иска да се занимава, е редакторска и рекламна дейност в областта на книгоиздаването. Понякога пише в разни блогове. Обича да слуша музика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век. Публикация в e-Scriptum: Игра на асоциации.

­

Katia Kirilova          Катя Кирилова

Родена е през 1984 г. в гр. Бяла (Русенско), където е завършила СОУ „Панайот Волов”. Придобила е бакалавърска степен по книгоиздаване във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а след това отново там и магистърска степен по медии и реклама. По време на следването си е работила като продавач-консултант в книжарница „АБВ” в гр. Русе, където е успяла да свърже теоретичните си познания с реалния професионален опит. През 2009 г. е спечелила асистентски конкурс във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От края на 2012 г. се посвещава на изследвания в областта на детското книгоиздаване. Началото е поставено със зачисляването й като редовен докторант в СУ „Св. Климент Охридски”. Публикации в e-Scriptum: Енциклопедиите в калейдоскопа на съвременното книгоиздаване за деца; Книжният сектор и децата; Промененият модел на съвременното детско книгоиздаване.

 

          Кремена Христова

Завършва средно образование във Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ в гр. Хасково. През 2020 г. завършва бакалавърска степен по „Книгоиздаване“ с редакционно-издателски профил. В периода на обучението си е главен редактор на студентската книга „Погледи към книгоиздаването“. Към 2021 г. Кремена Христова е магистрант в програма „Преводач-редактор“ във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Публикация в e-Scriptum: Мърчандайзинг план за дистрибуция на детска книга.­

­

Kristian Mladenov          Кристиян Младенов

Роден е през 1989 г. в София. Завършил е 29 СОУ „Кузман Шапкарев” в София. Сега е студент четвърти курс в специалност “Книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Климент Охридски”. Професионално е ориентиран към графичен дизайн и предпечат.  От време на време пише, но главно когато се изисква и по-рядко по собствена инициатива. Смята книгите за най-гениалното човешко дело (заедно с музиката). Публикация в e-Scriptum: Книгопечатането като далекобойно оръжие.

­

Лилия Липчева          Лилия Липчева

Завършила е Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” в гр. Варна, където е била редактор на училищния вестник „Профили” и отличник на випуска. Две години е участвала в Школа по изкуствата “Движение” към Съюза на писателите в гр. Варна. До момента има над десет официални публикации в различни сайтове и във вестник „КИЛ”, участвала е в културно предаване на ТВ „Черно Море“. Тренира плуване от тринадесет години, девет от които – на професионално ниво. Има медали и сертификати от общински, областни и републикански плувни първенства, а наскоро и от първото студентско състезание. През 2009 г. е трикратна бронзова медалистка и трикратна вицешампионка по плуване за възраст девойки – старша, както и финалистка в състезанията за жени. На 30.04.2011 г. е покрила кандидат-майсторска степен по плуване. В момента е студентка първи курс в специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Любимите й книги са “Английския съсед” на Вешим и “Нека ти разкажа” на Хорхе Букай. Публикация в e-Scriptum: Planeta Payner на книгата.

­

Лилия Николова          Лилия Николова

Завършила е бакалавърска степен по „Книгоиздавне“ с редакционно-издателски профил във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като редактор и автор към сайт за жените. На визитката й пише: „Life & Style editor“. В медийните среди е по-известна като Лилия Огнянова, тъй като така предпочита да подписва статиите си. Публикация в e-Scriptum: Медиаморфоза на българската книга за художествена литература: печатни и електронни форми.

­­

          Марияна Паунова

Завършила е средно образование с чуждоезиков профил в 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” в София. Участвала е в европейски международни проекти „Коменски“ и „Еразъм“ със спечелени стипендии. Един семестър e специализирала „Визуална комуникация, графичен дизайн и оформление“ в Политехническото висше училище „Йаде” в Германия. Завършила е семестриално бакалавърска степен по „Книгоиздаване” с редакционно-издателски профил във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски”. Дългогодишен служител е на книгоразпространителска верига „BookTrading“ и е стажант на издателство „Егмонт България“. Професионалните й интереси са в областта на графичния дизайн, типографията и белетристиката. Публикация в e-Scriptum: „Чужденецът“ през „Чужденецът“.

 

          Марта Петрова

Завършила е средно образование в ІХ Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” в София. Студентка е в четвърти курс на специалност „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в книжарница. Публикация в e-Scriptum: Мястото на фотографията в детската книга.

­

Оля Стоянова          Оля Стоянова

Завършила е специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по пресжурналистика отново във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е десет години като журналист във в. „Дневник“. Автор е на шест книги – три стихосбирки: „Фотографии“ (2000 г., издание на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“), „Проза“ (2002 г., изд. Жанет -45“) и „Пътна карта“ (2003 г., спечелила първо място на конкурса на Младежки дом – Русе и в. „Литературен вестник“), един роман: „Лични географии” (2005 г., изд. „Жанет-45“), на сборник с разкази: „Какво сънуват вълците” (2011 г., изд. „Сиела“) и на „Пътеводител на дивите места” (2011 г., изд. „Жанет-45“). Печелила е първи награди за поезия, проза, журналистика и драматургия. През януари 2013 г. беше премиерата на първата й пиеса: „Малки ритуали за сбогуване“ в Благоевградския театър. Текстовете й са превеждани на английски, испански, италиански, сръбски, чешки, словашки, португалски и полски езици. Публикация в e-Scriptum: Медийният образ на книгата по време на криза.

 

          Петя Якимова­

Родена е в София. Завършила е средното си образование в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. В момента следва „Книгоиздаване“ във Факултетa по журналистика и масова комуникация към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Интересува се от иновациите в издателския бизнес и възможностите за прилагането им в България. Това, с което иска да се занимава, е развитието и подобряването на българското книгоиздаване. Публикация в e-Scriptum: Иновативни практики при поредицата книги за деца „Mo’s Nose

­

Svetla_Nikova          Светла Никова

Родена е през  1980 г. в семейство на филолози.  Любовта й към книгите и литературата  е възпитана в разговори, разкази, четене на поезия и проза още от най-ранно детство. Завършила е средно образование в ГПЧЕ „Васил Карагьозов“ в гр. Ямбол. Придобива бакалавърска степен по българска филология в СУ  „Св. Климент Охридски“ през 2004 г. Собственик е на малка квартална книжарница, направена с много любов. От 2014 г. следва в магистърска програма „Kнигоиздаване прз XXI в.” във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, за да обогати и разшири познанията си. Надява се да продължи традицията на семейството си и да предаде любовта и интереса към книгите както на своите деца, така и на всички хора, с които общува. Публикация в e-ScriptumТрадиционни и съвременни форми на книгоразпространение в България.

­

Svoboda_Daskalova          Свобода Даскалова

Родена е през 1966 г.  в гр. Плевен. Завършила е Руската езикова гимназия в родния си град. Дипломира се в Електроехникум „С. М. Киров”, интегриран с Висшия машинно-електротехнически институт „В. И. Ленин“ – София със специалност „Роботика и гъвкави автоматизирани производствени системи”. Дипломиран бакалавър е по „Връзки с обществеността” в Катедра на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. В момента следва в магистърска програма „Книгоиздаване на ХХІ век“ в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години е работила в Лаборатория за електромери и часовникови превключватели към „Електроснабдяване” – Хасково. След това е работила като коректор и сътрудник по PR в „Пайнер“ ООД, а от юни 2009 г. до юли 2010 г. е била журналист във в. „Хасковска Марица“. Пише поезия, текстове и музика за песни. Нейни текстове многократно са награждавани с първа, втора и трета награда в Конкурс за най-добра македонска песен „Пирин фолк” в  Сандански през 2004, 2008, 2009, 2010 и 2012 г., като получават високи оценки от журито и публиката. В момента живее и твори в Пловдив. Според нея атмосферата в Града на тепетата е заредена с енергията на живелите тук в предишни времена художници, поети, писатели, майстори и тази енергия естествено се предава на новите творчески поколения и на нея самата. Публикация в e-Scriptum: Творческа комуникация между хиляди българи в сайта „Откровения“.

­

Hristiana-Terzieva          Христиана Терзиева

Родена в Костинброд. Завършила 33 ЕГ „Св. София“ в гр. София. Следва книгоиздаване във Факултет по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски“. Владее английски и немски езици. Била е стажант-репортер в „Нова телевизия“, редактор и репортеер в агенция „България спорт“. Работи като продавач-консултант в „Грабни.бг“. Публикация в e-Scriptum: Мястото на детската книга на 43-ия Софийски международен панаир на книгата.

­

Яна Аргиропулос          Яна Аргиропулос

Завършила е средно образование в ІХ Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” в София. В момента е студентка в четвърти курс на специалност ”Книгоиздаване”, профил “Връзки с обществеността“ във ФЖМК на СУ “Св. Климент Охридски”. Пише онлайн текстове за книги, театър, кино и музика, прави първи стъпки в графичния дизайн, а всяка събота и неделя е в Столичния куклен театър, където от няколко години работи като разпоредител. Владее английски, френски и гръцки, а сега учи и немски език. В свободното си време се занимава с arts & crafts, снима, слуша музика и се опитва да добива нови умения, за да не ѝ омръзват старите.  Публикация в e-ScriptumГрешка в заглавието: ХХХІ Софийски международен панаир на книгата.

­