Иновативни практики при поредицата книги за деца „Mo’s Nose“

Петя Якимова

­

­

Увод

          Настоящата разработка има за цел да разгледа поредицата книги за деца „Mo’s Nose“, както и уникалната технология Press-2-Smell, която се използва за печатането им. Тази технология позволява на книгите да включат още едно сетиво към преживяването от четенето – обонянието.

          Избрах да разгледам тази поредица книги именно заради тази уникална технология, която стои зад тях. Освен това част от средствата от продажбите на книгите се даряват за благотворителност на организации като “Best Friends of Animals”, което прави издателския проект социално ангажиран.

          Първо ще се спра над идеята за проекта – как възниква той и кои са създателите му. След това ще обърна внимание на книгите от поредицата, а накрая ще разгледам и самата технология Press-2-Smell, която позволява да се вграждат различни миризми в печатна книга. Накрая ще направя обобщение по темата.

­

Създатели на проекта

          Създатели на проекта са Маргарет Хайд и Аманда Гиакомини. Двете са от САЩ и са приятелки.

          Маргарет Хайд е издател, автор и фотограф. Тя има три деца и вдъхновена от тях, през 1995 г. основава свое малко издателство за детски книги. Освен това тя е и автор на няколко детски книги, които модернизират стари истории. Маргарет активно се занимава и с общественополезен труд. Всички нейни начинания са обвързани с различни благотворителни организации [1].

          Аманда Гиакомини е художник и илюстратор. Тя споделя вярването на приятелката си Маргарет Хайд, че трябва да се полагат усилия за помагане на животните. Нейната работа също често е обвързана с благотворителни организации, които се грижат за тях. Освен това тя е собственичка на кучето Мо, което е първообраз за героя Мо от поредицата книги [2].

­

Създателите на поредицата книги „Mo’s Nose“ и кучето Мо [3]

­

Идея за проекта

          Маргарет Хайд е вдъхновена от идеята за проекта от кучето на своята приятелка, когато веднъж то я буди през нощта. Така тя бързо решава да напише поредица от книги за това куче. Авторката споделя, че като дете е обичала ароматните стикери и затова иска да приложи аромат и в тази поредица книги, за да покаже как кучето опознава света чрез носа си [4]. Всъщност обонянието е доста силно сетиво, което много помага и на хората да опознават света. Въпреки това то често е пренебрегвано и омаловажавано.

          Разучавайки различните технологии за използване на миризми при печат, Маргарет остава разочарована от тяхната краткотрайност и от това, че често резултатите далеч не отговарят на реалните миризми от живота. Затова тя решава да разработи своя собствена технология, която нарича Press-2-Smell и която използва естествени масла и е много по-дълготрайна от познатите до момента [5].

          Маргарет се свързва с приятелката си Аманда Гиакомини и я въвлича в идеята си, като я моли да илюстрира първата книга от поредицата.

          Двете решават, че искат чрез този проект да помогнат по някакъв начин и на животните, затова даряват процент от печалбите си на организацията “Best Friends of Animals”. Те организират и събития под общото име „Friends of Mo“, на които се стремят да събират средства и да привличат общественото внимание към много видове благотворителни каузи, които помагат на животни, деца и дори на цялата планета [6].  Освен това чрез поредицата книги “Mo’s Nose” те се стремят да възпитат у малките читатели отговорно гражданско поведение и да ги стимулират самите те да организират и да участват в благотворителни инициативи.

­

Идеи за книгите

          Поредицата книги „Mo’s Nose“ има подзаглавие „A Scensational Journey“. Идеята зад всяка книга е помагане на малките читатели да опознават света чрез сетивата си и главно чрез обонянието си. Главен герой на поредицата е кучето Мо, което обикаля света и го изследва чрез носа си.

          Първите книги от поредицата са фокусирани над определен цвят и го носят в името си. Това е така, защото авторката се опитва да свърже цветовете с миризми. Освен това са представени не само конкретни физически предмети, но и абстрактни понятия, които по някакъв начин се свързват с определен цвят – например червеното се свързва с любовта.

          Книгите са предназначени за деца над три години. Горна граница не е дадена и често на описанията на книгите пише, че могат да зарадват хора от всякакви възрасти.

­

1. “Mo Smells Red”

          “Mo Smells Red” е първата книга от поредицата, издадена през 2009 г. При нея могат да се усетят аромати на ягоди, рози и дори на любов.

­

­

Разтвор от книгата „Mo Smells Red“ [7]

­

2. “Mo Smells Green”

          “Mo Smells Green” е втората книга от поредицата за кучето Мо. При нея могат да се усетят аромати на мента, трева, лаймове и на самия живот. След излизането на тази книга поредицата печели награда в областта на детското книгоиздаване „Moonbeam Children’s Book Award“ за 2009 г.

­

Разтвор от книгата „Mo Smells Green“ [8]

­

3. “Mo Smells Blue”

          “Mo Smells Blue” е третата подред книга.  В нея вече се появява и втори герой – малкото кученце Лъки, което заедно с Мо прекарва един ден на морето. Могат да се усетят ароматите на морето и на свободата.

­

­

Разтвор от книгата „Mo Smells Blue“ [9]

­

4. “Mo Smells Pink”

          “Mo Smells Pink” е четвъртата книга в поредицата.  Тя също печели наградата „Moonbeam Children’s Book Award“ вече за 2011 г. Освен това при нея поредицата получава голям медиен отзвук, което прави книгите още по-успешни. Към 2011 г. от първите четири книги са продадени над 25 хиляди екземпляра [10]. В тази книга Мо отново не е сам. Този път той изследва света с женското куче Кики. Усещат се миризми на жасмин, сладолед, грозде и дори на забавление и приятелство.

­

­

Разтвор от книгата „Mo Smells Pink“ [11]

­

5. “Mo Smells the Holidays”

          Тази книга вече е в различен – портретен, и по-голям формат от предишните. Освен това тя е още по-ангажирана към каузата за помагане и приютяване на бездомни животни. Празниците са посочени като момент, при който се дарява, вместо да се получава. Затова Мо носи сладки на приятелите си от приюта за животни и помага в социалната кухня.

­

­

Корица на книгата „Mo Smells the Holidays“ [12]

­

6. “Mo Smells Christmas”

          “Mo Smells Christmas” е своеобразно продължение на книгата “Mo Smells the Holidays”. Книгата отново е в познатия пейзажен формат на първите книги. При нея може да се усети мирисът на коледното дърво, на шоколад и на радостта от Коледа.

­

­

Разтвор от книгата „Mo Smells Christmas“ [13]

­

7. “Mo Smells The Ballpark”

          В тази книга Мо и трима от приятелите му са на стадиона за бейзбол. Усещат се ароматите на фъстъци, захарен памук, хот-дог и др.

­

­

Корица на книгата „Mo Smells The Ballpark“ [14]

­

8. “Mo Smells Sweet Dreams”

          Последната излязла книга от поредицата е “Mo Smells Sweet Dreams”. Книгата представлява финал на всичките приключение на Мо до този момент. В нея той казва лека нощ на червената роза, зелената трева, синьото море и розовия жасмин. Ароматите са специално подбрани, така че да успокояват децата и да ги подготвят за сън. Книгата излиза през 2012 г. и е последната от тази поредица. Читателите вече са пораснали, а и пътят на Мо е приключил – опознал е света.

­

­­

Корица на книгата „Mo Smells Sweet Dreams“ [15]

­

Технологията Press-2-Smell

1. История

          Технологията Press-2-Smell е изобретена от Маргарет Хайд специално за поредицата книги “Mo’s Nose”. При тях тя желае възможно най-точно и безопасно да предаде аромати от заобикалящия ни свят и да ги запечата в книга. Освен това се стреми към дълготрайност на продукта и съответно към запазване на тези аромати за повече читателски използвания.

          След проучване на вече съществуващи технологии тя осъзнава, че няма достатъчно добра технология за това, което иска да направи в поредицата книги “Mo’s Nose”, и затова решава сама да изобрети такава [16].

­

2. Характеристики

          При технологията Press-2-Smell се използват 100% естествени масла, които са на марката „Aura Casia“ и служат за ароматерапия.  Те много точно предават аромати от заобикалящата ни среда чрез използването на екстракти от растения [17]. По-комплексните и абстрактни аромати се образуват от съчетаването на различни компоненти. Например, ароматът на любов се постига от смесването на масла от мандарина, лимон, кардамон, сандалово дърво, пачули, иланг-иланг и ветивер [18].

          Страниците на книгата задържат ароматите, докато читателят не ги натисне и с това не ги освободи. Трайността на тези аромати е за 150 хиляди натискания [19], което прави технологията наистина много дълготрайна.

­

3. Влияние и ефекти на книгите

          Освен че не е вредна за децата и родителите им, тази технология има дори терапевтичен ефект заради използваните естествени масла. Освен това благодарение на нея читателите се учат да разпознават ароматите в света около тях и да използват по-активно обонянието си, а не да го подценяват. Ароматите са подбирани и по това да имат успокояващ ефект върху младите читатели.

          Няма информация технологията да е използвана за други продукти освен за книгите от поредицата “Mo’s Nose”.

­

Заключение

          Накрая ще обобщя, че  поредицата книги “Mo’s Nose” е изключително интересен издателски проект. Само за пет години са публикувани осем книги с най-различни аромати от заобикалящия ни свят. Поредицата е предназначена за деца над три години, но и сред възрастните има своите почитатели.

          Поредицата впечатлява с използването на уникалната технология Press-2-Smell, която е изобретена специално за нуждите й. Много неща около тази технология все още не са разкрити, но са очевидни големите й преимущества пред други подобни технологии. Тя издържа повече, използва естествени масла и дори има терапевтичен ефект над читателите.

          Освен това този издателски проект е интересен със своята силна социална ангажираност и с желанието да възпитава малките читатели в граждански добродетели. Не само че част от средствата отиват в помощ на животните, но и се организират благотворителни събития и децата се насърчават също да помагат.

          Книгите от поредицата “Mo’s Nose” представляват един добре обмислен и добре изпълнен издателски проект, който е много успешен.

­

Бележки:

 1. Meet Margaret Hyde, Author // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 2. Meet Mo!  // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 3. Meet Mo!  // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 4. Hyde, Margaret. Mo’s Nose & Kids Service Tips // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 5. Hyde, Margaret. Mo’s Nose & Kids Service Tips // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 6. Hyde, Margaret. Mo’s Nose & Kids Service Tips // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 7. Mo Smells Red // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=47
 8. Mo Smells Green // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=49
 9. Mo Smells Blue // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=51
 10. Ho, Sharon. Author self publishes aromatherapy-scented children’s books // Reuters, 27.06.2011 [cited 10.06.2017]. Available from: http://blogs.reuters.com/small-business/2011/06/27/author-self-publishes-aromatherapy-scented-childrens-books
 11. Mo Smells Pink // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=53
 12. Mo Smells the Holidays // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=57
 13. Mo Smells Christmas // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=55
 14. Mo Smells The Ballpark // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=415
 15. Mo Smells Sweet Dreams // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=424
 16. Hyde, Margaret. Mo’s Nose & Kids Service Tips // Mo’s Nose. 2014 [cited 10.06.2017]. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12
 17. Get a Whiff! Smell Nature With Mo’s Nose Children’s Books // People, 23.04.2010 [cited 10.06.2017]. Available from: http://celebritybabies.people.com/2010/04/23/mos-nose-books-get-a-whiff
 18. Aura Cacia Love Potion Essential Oil 0.5 fl. oz. // Aura Casia.2017 [cited 10.06.2017]. Available from: https://www.auracacia.com/aura-cacia-love-potion-essential-oil-0-5-fl-oz
 19. Ho, Sharon. Author self publishes aromatherapy-scented children’s books // Reuters, 27.06.2011 [cited 10.06.2017]. Available from: http://blogs.reuters.com/small-business/2011/06/27/author-self-publishes-aromatherapy-scented-childrens-books­

­­

Използвани източници:

 1. Aura Cacia Love Potion Essential Oil 0.5 fl. oz. // Aura Casia.2017. Available from: https://www.auracacia.com/aura-cacia-love-potion-essential-oil-0-5-fl-oz [10.06.2017]
 2. Get a Whiff! Smell Nature With Mo’s Nose Children’s Books // People, 23.04.2010. Available from: http://celebritybabies.people.com/2010/04/23/mos-nose-books-get-a-whiff [10.06.2017]
 3. Ho, Sharon. Author self publishes aromatherapy-scented children’s books // Reuters, 27.06.2011. Available from: http://blogs.reuters.com/small-business/2011/06/27/author-self-publishes-aromatherapy-scented-childrens-books [10.06.2017]
 4. Hyde, Margaret. Mo’s Nose & Kids Service Tips // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12 [10.06.2017]
 5. Meet Margaret Hyde, Author // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12 [10.06.2017]
 6. Meet Mo!  // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=12 [10.06.2017]
 7. Mo Smells Blue // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=51 [10.06.2017]
 8. Mo Smells Christmas // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=55 [10.06.2017]
 9. Mo Smells Green // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=49 [10.06.2017]
 10. Mo Smells Pink // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=53 [10.06.2017]
 11. Mo Smells Red // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=47 [10.06.2017]
 12. Mo Smells Sweet Dreams // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=424 [10.06.2017]
 13. Mo Smells The Ballpark // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=415 [10.06.2017]
 14. Mo Smells the Holidays // Mo’s Nose. 2014. Available from: http://mosnose.com/?page_id=57 [10.06.2017]

­­­­

Забел.: Текстът се публикува за първи път в e-Scriptum.

­

Публикувано в Курсови работи, Печатно книгоиздаване. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *