Класическите български художници в книгите за деца

Дългосрочен проект „Българските художници за децата” на Институт за изследване на изкуствата към Българска академия на науката

Катерина Гаджева

 

­

       

 

          Институтът за изследване на изкуствата на БАН съвместно с Нов български университет представиха изложба „Българските художници за децата“ във фоайето на Българската академия на науките от 27 май до 3 юни 2019 г.

          Изложбата предложи красиви пана, свързани с творчеството на четирима български илюстратори на книги за деца – Александър Божинов, Стефан Баджов, Бинка Вазова и Иван Пенков. Като част от дългосрочен проект на Института за изследване на изкуствата при БАН изложбата разкри идеята на авторите да бъде показано участието на техни произведения във възпитанието на образната култура у децата.

          Представените художници – илюстратори на детски книжки и списания,  използват като важен източник на вдъхновение в работата си българските културни традиции и фолклор. Опирайки се на авторски художествени образци, екип от учени подготви задачи и игрови модели, чрез които деца от различни възрастови групи могат да се запознаят с творчеството на българските художници  и с основни понятия в изобразителното изкуство. Изложбата представя част от интерпретирания илюстративен материал, публикуван в книжките за деца.

          Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община и фонд „Култура“ на Министерство на културата.

 

          Първата инициатива от поредицата „Българските художници за децата” е през 2013 г. по повод 135 години от рождението на Александър Божинов. Целта на проекта „Александър Божинов – един академик за децата“ е да фокусира вниманието върху важността на отношението слово – образ в специфичното поле на детската илюстрация. Ключов е въпросът защо редица текстове за деца преминават през времето и добиват статут на класически произведения, а изображенията, които са ги съпътствали при тяхното създаване, остават неизвестни. Днес българското дете расте с образите на Алиса, Пипи, Карлсон, Макс и Мориц, а в същото време не познава първообразите на героите от „Дядовата ръкавичка“, „Патиланско царство“ или „Ян Бибиян“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със съдействието на фондация „Култура плюс“.

 

 

          Второто издание от 2014 г. се стреми чрез илюстрации на един от пионерите на декоративното изкуство у нас – художника Стефан Баджов, на децата да бъдат представени понятия като декоративност, стилизация и орнамент. Вниманието тук е съсредоточено върху възможностите за прилагане на традиционни мотиви в съвременността. Проектът залага на мултиплициран ефект с провеждането на предварителни обучителни беседи с преподаватели по рисуване, както и с осигурен свободен достъп до работните материали в сайта „Българските художници за децата“. От особено значение е и отпечатването на монографичното изследване „Стефан Баджов – биография на декоратор“. Проектът е с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“, Столична програма „Култура“ и със съдействието на фондация „Култура плюс“.

 

 

          Опитът от първите два проекта и проведените ателиета доказа, че децата не смятат илюстрациите от началото на ХХ век за отживели и неатрактивни, а тъкмо напротив, когато са им представени по достъпен и увлекателен начин. Ето защо и в третото издание, посветено на Бинка Вазова и творчеството й за деца, се използват материали за рисуване, обединени в обща работна книжка. Задачите тук насочват вниманието на малките читатели към традиционните празници в народния календар и към създаването на опростен стилизиран силует, като се спазват особеностите при работа с цвят и с линия. Интерес представлява монографията за художничката „Бинка Вазова – графични образи“. Нов момент тук са музикалните интерпретации, за които дават възможност песнопойките, дело на известната българска фолклористка Райна Кацарова, илюстрирани от Бинка Вазова. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и програма „Култура“ на Столична община, както и с помощта на фондация „Култура плюс“.

 

 

          Четвъртият художник, с който срещаме децата, е Иван Пенков – изявен декоратор, приложник, сценограф и преподавател. Представяме проектите за кукли от дърво в традиционни облекла на Пенков и приканваме малките почитатели да ги завършат и украсят, като междувременно научат повече за българските носии. Проектът е финансиран от столична програма „Култура“ и подкрепен от фондация „Култура плюс“.

 

 

          Екипът на поредицата „Българските художници за децата“ – Мария Митева, Катерина Гаджева, Майа Лачева, Тереза Бачева и Анна Шойлева-Чомакова, продължава да работи по бъдещи проекти, вдъхновени от българското художествено наследство, и остава в очакване на нови, ползотворни сътрудничества.

 

­

Публикувано в Изложби, Печатно книгоиздаване. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *