Авторски свидетелства

Премиера на книгата на Антоан Божинов

Администратор

­

­

          Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и „ФотоСинтезис“ представят книгата на Антоан Божинов „Авторски свидетелства. Субективен документализъм в българската фотография (1970 – 1991 г.)“.

          Премиерата ще се проведе в четвъртък, 31 октомври 2019 г. от 19 ч. в кафе-галерия PhotoSynthesis, ет. 2. (гр. София, бул. „Васил Левски“ № 57). Водещ на събитието ще бъде проф. д-р Росен Коларов. Ще присъстват автори, чиито произведения са представени в книгата.

          В социалистическа България „авторско свидетелство“ е документ, който се издава от Патентното ведомство и удостоверява лични права върху изобретение. Тази книга изследва авторските свидетелства във фотографията у нас през периода 1970 – 1991 г., връзката между факти, думи и образ, личния поглед към документа и в крайна сметка конфликта между истината и лъжата.

          Представени са творби на единайсет български автори от периода. Те очертават границите на явлението „субективен документализъм“, положено в максимално широк културно-исторически контекст. Изследва се и напрежението между термините в професионалния език и безсмисления политически новоговор.

          Що е „субективен документализъм в българската фотография“? Игра на думи, стилов феномен, метод на работа, авторска позиция или…? Книгата се включва в актуалния дебат за наследството на тоталитаризма.

­

Публикувано в Премиери, Фото. Постоянна връзка.

One Response to Авторски свидетелства

  1. Коментара си към ръкописа на книгата, когато той беше защитаван като докторска дисертация, съм публикувала в блога си Jutopia: „Отзив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *