Алея на книгата – 2013

­2-11 август 2013 г., Варна

Администратор

­

Varna

­

          Вземете си почивка и се разходете по най-голямата „Алея на книгата“ досега!

           Между 2 и 12 август във Варна 12 шатри и над 35 от водещите български издателства ще оживят ларгото между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център.

          Разнообразието от заглавия и жанрове ще е по-голямо от всякога, а в литературния кът на Алеята свои книги ще представят част от най-популярните съвременни  български автори.

          Всяка вечер – в четвъртък, петък, събота и неделя, в 18:00 часа започват срещите с авторите Васил Георгиев, Десислава Шейтанова, Иво Топалов,  Калин Терзийски,  Любомир Николов, Мария Донева,  Милен Русков, Михаил Вешим,  Михаил Михайлов, Стела Даскалова,  Христо Христов и др. 

          Книгите, които издателите ще представят  по време на „Алея на книгата“ ще ви въвлекат  в неочаквани пътешествия през различни култури, ще ви запознаят с реални и фантастични герои и сюжети,  ще направят много нови разкрития и откровения. 

          Тази година за голямото разнообразие на щандовете са отговорни издателствата „Агата-А“, „Алтера“, „Алфеола“, „АМГ“,  „Бард“, „Вакон“, „Варненска и Великопреславска света Митрополия“, ВСУ „Черноризец Храбър“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Ера“ , „Жанет 45“, „Жануа‘98“, „Жар“, „Златното пате“, „Изток-Запад“, „Инфодар“, „Клевър Бук“, „Книжарници Приятели“, „Коала прес“, „Кръгозор“, „Милениум“, „Морски свят“, „Парадокс“, „Персей“, „Посоки“, „Просвета“, „Рива“, „Сиела“, „Славена“, „Стена“, „Труд“, „Унискорп“, „Фют“, „Хермес“, „Шамбала“. 

          „Алеята на книгата“ ще бъде официално открита от кмета на гр. Варна г-н Иван Портних в 18.00 ч. на 2 август (петък) със спускането на първия морски бриз към града под звуците на  блус, боса нова и самба в изпълнение на акустичното трио „JaZzon’“. Ще присъства и кметът на район Одесос г-н Георги Недев.

          По време на откриването ще бъдат обявени резултатите от Националния конкурс „Разказ на младежка тема”. Тази година  в отдел „Младежки дейности” на община Варна са получени над 280 разказа от цялата страна.

           Очакваме Ви на „Алея на книгата“ всеки ден от 2 до 12 август от 10:00 до 22:00 часа.

­

Организатори: Асоциация „Българска книга“ и община Варна.

­

ПРОГРАМА

2 август (петък)

 18:00 – Официално откриване на „Алея на книгата“ от кмета на гр. Варна г-н Иван Портних

Награждаване на победителите в Националния конкурс „Разказ на младежка тема“ и в шестото издание на „Състезание в библиотеката“

С участието на JaZzon’

19:00 – Представяне на „Руският съсед“ от Михаил Вешим

Както в “Английският съсед”, и тук действието се развива в едно българско село, където обитателите са хем обикновени, хем странни… Всички са единни, че не в труда, а в далаверата е формулата на успеха. Един ден в Ново Плодородно пристига чужденец – Виталий Баранов. Не за да си купи къща, а цялото село… И да го управлява – с твърда ръка и с „мягкий знак“. Ще се събуди ли гражданското общество в заспалото село? (Представя издателство „Сиела“)

20:00, Радио Варна, Арт салон – Представяне на Милен Русков и романът „Възвишение“

Михаил Неделчев го определя като „най-значимата българска книга за последните 50-60 години”. Милен Русков е писател и преводач, автор на три книги: „Джобна енциклопедия на мистериите“ с наградата за дебют „Южна пролет“, „Захвърлен в природата“ с издание на английски в САЩ и с наградата „Вик“ за роман на годината, и „Възвишение“, за който получава награда „Бронзов лъв“, награда „Златен век“ на Министерство на културата и награда „Христо Г. Данов“ (Представя издателство „Жанет 45“ със специалното участие на Божана Апостолова)

­

3 август (събота)

18:00 – Представяне на „Полетът на орела“ от Иво Топалов

Призванието на  младия и талантлив автор Иво Топалов е да пише и разказва истории. „Полетът на орела“ е първата му книга. Имало едно време едно момче, което се опитвало да живее достойно. Едно момче, което търсело щастието и истината. Това е история, в която няма герои. Няма и истински злодеи. Защото в живота всички са просто хора и действат, като си мислят, че подобряват света. Или поне личния си свят (Представя издателство „Хермес“)

19:00 – Представяне на „Апарат“ от Васил Георгиев

“Апарат” е роман, който едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин. “Апарат” също така е и роман за осъзнаването на българския преход и на световния пазар като мними постижения, резултат от погрешното разбиране на свободата. “Апарат” e портрет за човешката личност като апарат за ефективност, апарат, който не можем да контролираме и който функционира независимо от нас  (Представя издателство „Сиела“)

20:00 – Представяне на „Слънчев бряг – код жълто“ от Любомир Николов

Сборник от три неочаквани новели, далеч от ежедневната логика и повторения… „YouTube  – mylove“  e новела за онова бъдеще, където светът се променя, а ние не. В новия свят паметниците, които остават след нас, са дигитални. Били ли сте в Слънчев бряг? Виждали ли сте екстаза на мултиезичните тълпи? Втората новела „Слънчев бряг – код жълто“ е заредена с експлозивен и заразителен хумор.  „Гран Виа“ ще ви захвърли в близкото бъдеще. Неочакваният сюжет описва психиатър, енигматичен пациент, страдащ от личностово разстройство и всичко, което им се случва, когато историята напуска лекарският кабинет (Представя издателство „Сиела“)

­

4 август (неделя)

18:00 – Представяне на „Операция Маратон“ от Христо Христов

Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в „Зограф”. От основателя на независимия сайт desebg.com и носителя на всички престижни награди за разследваща журналистика в България. Сензационно разкритие от архива на Държавна сигурност за една от най-продължително подготвяните операции на ДС с кодово име, което е показателно – „МАРАТОН“ – за кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Двайсет години след изплуването на скандала пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден (Представя издателство „Сиела“)

 19:00 – Представяне на книгата „Диагноза: изгубена“ от Десислава Шейтанова

Десислава Шейтанова е родена в град Варна.Тази година младата и талантлива авторка спечели Национален литературен конкурс „Хермес“ в категория проза. В дебютната й книга са засегнати много от проблемите, касаещи съвременната млада жена. Балансирайки между работата и семейството, главната героиня  Лена е на път да загуби себе си. На прага на тридесетте, тя вижда края на младостта и началото на биполярно разстройство. И решава да промени живота си. Преди да е станало прекалено късно… (Представя издателство „Хермес“)

 20:00 – Представяне на „13 парчета от счупеното време“ от Калин Терзийски

Това е книга, която вече е излизала. Но винаги има едно „но“. Първо – тя излезе през 2008-а, когато авторът й Калин Терзийски беше по-известен с това, че беше умиращ алкохолик, отколкото с това, че беше „уникално явление в българската поезия“, както го определи тогава Виктор Пасков. Само няколко от разказите от първото издание са останали в новото издание. „13 парчета от счупеното време“ събира тринайсет разказа на Калин Терзийски, които са плътен и богат портрет на неговия свят. И най-важното: това ново издание съдържа всичките рисунки, които авторът е направил за първото издание. Тук са всичките накуп. И те са много… (Представя издателство „Сиела“)

­

 8 август (четвъртък)

19:00 – Представяне на „Заекът и неговата мечта“ от Мария Донева

След поредица от срещи с читатели в цялата страна (от Дунав до Егея бял) книгата за симпатичното заешко семейство най-после ще пристигне във Варна. Варненци няма да я разберат, защото в нея се разказва за един Заек, който душата си дава да иде на море, а на тях морето им е пред очите. Но това пламъче, което кара Заека да мечтае, гори и в тях, затова книгата ще им бъде интересна. Колко е красиво мъжът ти да има мечти! Колко е важно жена ти да те обича! Една поема за удоволствието от труда и щастието от почивката, за любовта, свободата и близостта (Представя издателство „Жанет 45“)

­

 9 август (петък)

19:00 – Представяне на Михаил Михайлов с „Писателят на Африка“

Мишо Михайлов е роден в София. От 20 години живее в Намибия. Книгата, с която той печели званието „Писател на Намибия“, се нарича „Бушменска прокоба“. Това е ловна новела, разкриваща в съвършени детайли жестоката орисия на шепа горди бушмени, борещи се за своето оцеляване. Живял с тях в пустинята Калахари, Мишо Михайлов е съумял да ни трогне дълбоко, пресъздавайки техния живот. „По своята образност, динамика и емоционалност новелата на Мишо е сравнима единствено със „Старецът и морето“ на Хемингуей“, пише „New Era“. Неговото творчество ни пренася в един друг непознат и далечен свят, изпълнен с дива природа и хора, живеещи все още далеч от цивилизацията, но притежаващи възвишен морал, достойнство и уважение (Представя издателство „Алекс Принт“)

­

10 август (събота)

19:00 – Представяне на „Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения“ от Стела Даскалова

„Докато чета, имам навика да подчертавам важното. Дадох си сметка, че трябва да подчертая почти цялата книга на Стела, защото е синтезирала в най-достъпната форма най-важните истини за обичането, смисъла и здравето ни. Намирам тази книга за особено важна за българския читател именно в този момент от историята ни, когато сме в етап на качествена промяна на ценностната ни система и израстване. Наистина! И на любов, читателю!” – Мадлен Алгафари (Представя издателство „Сиела“)

­

Публикувано в Панаири. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *