Пролетен базар на книгата – 2014 г.

3-8 юни 2014 г., Национален дворец на културата

Администратор

­

proleten-bazar_2014

­

         Тази година Пролетният базар на книгата за първи път ще бъде на три етажа в Националния дворец на културата в София. Откриването му е на 3 юни 2014 г. (вторник) от 11.00 ч. на полуетаж „Изток“ в НДК.

          Специални гости на официалното събитие тази година са Н.Пр. Сюлейман Гюкче – посланик на Република Турция в София, и аташето по културата и туризма Джамал Текканат. За откриването на Пролетния базар на книгата в София пристига и един от най-именитите турски автори – Ахмед Юмит, който ще представи най-новата си книга „Дервишката порта“.

          От 3-ти до 8-ми юни 2014 г. на сцената на културната програма на полуетаж „Изток“ може да бъде разгледана специалната изложба на книжни корици, която Асоциация „Българска книга“ организира съвместно с „Денят започва с култура“ на БНТ.  Жури в състав от преподаватели в катедра „Книга и печатна графика“ и катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия избра кориците, които да представят на широката публика от любители на книгата най-добрите постижения в художественото оформление на книгата. Изложбата ще бъде част от програмата на Асоциация „Българска книга“ за популяризиране на книгата и четенето и по случай 20-годишнината от създаването на сдружението.

          Асоциация „Българска книга“, съвместно с български писатели, поети и преводачи организира благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В четенето ще участват: Катя Йосифова, Иван Цанев, Иван Теофилов, Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Невена Календула, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Надежда Московска, Тома Марков. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

          За да се срещне с българските читатели за откриването на Пролетния базар на книгата пристига и сръбският писател Братислав Петрович – автор на „Цариградски друм“, дългогодишен служител на сръбското МВР и ветеран от войната в Косово. Братислав Петрович е автор на пет романа и три исторически монографии. „Цариградски друм” е хит на последния панаир на книгата в Белград и е в топ 10 по продажби в онлайн магазина на „Книжевна омладина”.

          В рамките на културната програма ще бъдат премиерите на новите стихотворения на поетесата Федя Филкова, събрани в книгата  й„Нищо тъмно“ и сборника й с разкази „Третата жена“.

          По случай 100-години от рождението на Хулио Кортасар под патронажа на Н.Пр. Посланика на Република Аржентина в България ще се насладим на джаз-четенията „Кортасар І“.

          Премиерата на романа „Събирач на дневници“ от Леа Коен е със специалното участие на актрисата Касиел Ноа Ашер.

          На щандовете на издателствата предстоят срещи с автографи с едни най-четените съвременни български писатели и поети: Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов, Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова и други.

          Събитието е част от Културния календар на Столична община.

          Пролетният базар на книгата се осъществява с медийното партньорство на БНР, в. „Стандарт”, „Аз чета“, сп. „Програмата“, Actualno.com, „бТВ“ радио, „Джаз ФМ”, „Енджой”,Зирок”, „Мелъди”,  „Класик ФМ”, „Радио 1“.

­

Забел.: Подробна програма на базара може да видите тук.

Източник: Асоциация „Българска книга“.

­

Публикувано в Панаири. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *