Отворено писмо

Издателство „Милениум“

­­

­­

До г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България;

до г-н Димитър Главчев, председател на Народното събрание на Република България;

до г-н Славчо Атанасов, председател на Комисията по културата и медиите на Народното събрание;

до г-н Боил Банов, министър на културата;

до г-н Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК;

до г-н Венцислав Велев, изпълнителен директор на Дирекция „Международни и регионални дейности“ при Министерството на културата;

до българските медии

­

          Уважаеми, господа държавници и управници, драги колеги от медиите, които се занимавате с проблемите на българската култура,

          Бихме искали да Ви уведомим, че тази година българските издателства, обединени от Асоциация „Българска книга“, са поставени пред тежък избор и не знаят накъде да поемат.

          Софийският международен панаир на книгата, по-известен като Коледен панаир на книгата в НДК, който от години се провежда в Националния дворец на културата, може да не се случи там. Повечето от издателите съжаляват, че са принудени да се оттеглят, чувстват се изгонени. Основната причина е, че новото ръководство на НДК, което е под шапката на Министерството на културата, вдига драстично наемите за търговските площи и заявява, че те могат да продължат да растат. Основание за това е направеният ремонт на сградата. Наемите са много по-високи от досегашните и непосилни за издателствата. Затова в Асоциацията се обсъжда възможността Коледният панаир да се проведе вместо в НДК, в столичния Интер Експо Център. Много от издателите обаче смятат, че това със сигурност би довело до отлив на читатели.

          Искаме българският читател да бъде информиран, че не нещо друго, а именно драстичното повишаване на наемите прогонва книгите от пространството на Двореца и това е в негов ущърб и в ущърб на обществените интереси, доколкото книгите и културата са техен приоритет.

          След гафовете, довели до уронването на престижа на НДК през предходните месеци, вероятно от новото ръководство се очаква да работи като добър стопанин, който да се опитва да увеличи бюджета на предприятието. Но когато става дума за културна институция с национално значение, в този „бюджет“ много повече трябва да бъде калкулирана и общественополезната, образователната и възпитателната стойност на събитията там.

          Панаирът на книгата би трябвало да бъде възприеман от управата на НДК и от Министерството на културата не само като търговски проект, който носи печалба, а като имиджова възможност, превръщаща Двореца на културата в Дворец на книгите и то във време, в което хората най-много търсят духовното – по Коледа и около 24 май. Тези два празника години наред биват неразривно свързвани от читателите с изживяването, което им предлагат Коледният и Пролетният панаир на книгата в НДК. И става дума не просто за покупка на книги, а за многобройни срещи с автори, редактори, преводачи, за премиери на нови заглавия, концерти, семинари. През дните на изложенията НДК се превръща в място за семейни разходки, в които читателите попадат и стават ентусиазирани участници в нашите събития и вдъхновяващи срещи.

          Много от посетителите са деца, водени от техните родители или учители, други са възрастни хора. Тези две групи ще бъдат затруднени да стигнат до Интер Експо Център или където и да било другаде в периферията на града. И да дойдат, то ще е само веднъж. Няма да я има огромната маса от читатели, които мимоходом, като част от своята градска разходка, почти всекидневно влизаха в НДК и посещаваха Панаира на книгата.

         Да, ще бъдат облагодетелствани служителите във фирмите, които работят близо до Експо центъра и хората, каращи коли –това са около 2000 души плюс 1800, които могат, ако решат, да запълнят паркоместата в близост до модерната сграда. Те навярно са по-платежоспособните клиенти. Но не е ли книжният панаир обърнат към широките маси? Не се ли стремим да доближим книгата до всички, даже повече до тези, за които купуването на книга е истински празник, добавящ към емоцията на Коледа и 24 май? Това, в нашата бедна държава, за много хора са едни от малкото поводи, по които си позволяват да отделят от скромните си средства и да си купят желано четиво. Отговорност да бъдем гостоприемни към тях би трябвало да носим и ние – издателите, и НДК, и Министерството на културата.

          На общинско ниво досега сме срещали пълна подкрепа, съдейки и по действията, и по недвусмислените изказвания на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова на откриването на последната Алея на книгата на бул. „Витоша“, през септември, и на представителя на дирекция „Култура“ на Община Варна – на откриването на Алеята в морската столица, през август.

          И двамата подчертаха, че предоставянето на главните улици на София и на Варна е изключителен жест от страна на двете общини, който те не правят за всеки, но когато става дума за книги и за култура, радушно дават своята подкрепа с пълното разбиране за смисъла на събитието. Нещо повече – тези общини са съорганизатор на изложението „Алея на книгата“ и се гордеят с това.

          „Българските издателства не правят просто бизнес, а искрено подкрепят културата“, каза г-жа Фандъкова пред читателите и издателите.

          Очакваме, надяваме се и изискваме такова отношение и от Министерството на културата и от Вашето подопечно предприятие НДК. За да продължава да заслужава името си, то не бива да се превръща в мащеха за българската книга. Или може би НДК иска да се прекръсти на Национален дворец на конференциите, щом международните политически, но не и културни, форуми в него ще бъдат единствените и ще се приемат приоритетно?

          Не мислите ли Вие, г-н министър Банов, че именно Международният софийски панаир на книгата придава на Вашия и нашия (български) Дворец на културата онова лустро, което го прави Национален и Културен център и точно затова той ще бъде привлекателен и авторитетен домакин на българското председателство на Съвета на ЕС? Или сградата, ремонтът, паркетът, стъклата, бюрата са всичко в един дворец?

          Ето, похарчихте милиони за неговите стени, подове, тавани и полилеи, но къде е това, което трябва да властва над този материализъм? Къде отиде Културата? Защо приравнихте книгите с всяка друга стока и ни гоните? Това ли искате да е последният или поредният скандал, който да добави още една черна точка към имиджа на НДК точно преди началото на европредседателството?

          Няма ли чуждестранните делегати – представители на страните от целия Евросъюз, да бъдат доволни да разберат, че там, в НДК, където са те, на същото място, са гостували и гостуват световноизвестни писатели, от които се възхищават? Това биха били писателите, които ние – издателите, ще доведем и те ще добавят към историята, духа и облика на НДК.

          Христо Друмев беше критикуван изключително много и с безкрайни повторения, като в народна песен, за това, че отворил вратите на Двореца за Коледния базар, за панаира „Произведено в България“ и прочие търговски сборища, на които се продавали гащи и тигани.

          Е, а сегашното ръководство с какво е по-различно, щом ако и да не недопуска подобни неподходящи стоки в своята светая светих, дефакто прогонва подходящите?

          И къде ни праща – в луксозния, модерен, може би по-уютен Интер Експо Център (или в някоя друга сграда, предназначена за търговски изложения). Там преди седмица-две имаше изложение на скъпи автомобили, а след месец-два ще има панаир на сладкарското изкуство и шоколадопроизводството. На тях мястото им е там. Но не и нашето! Защото не продаваме само корици и страници, отпечатани с високотехнологичен печат, а предлагаме духовност и култура и искаме да продължим да правим срещата с нея възможна в Националния дворец на културата!

          Искаме нашето несъгласие със скандалното повишаване на наемите в НДК, което ни принуждава да се оттеглим от там, да стане обществено достояние.

          Надяваме се, че Министерството на културата и управата на НДК ще преосмислят решението си и ще оставят под крилото си българската книга и вратите на Двореца отворени за нея!

­

Публикувано в Граждански изяви, Панаири, Печатно книгоиздаване. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *