Изплъзващият се предмет на литературознанието

Невидимата школа: Мирослав Янакиев, Никола Георгиев, Радосвет Коларов

Администратор

 

­

          Научна конференция на тема „Изплъзващият се предмет на литературознанието (Невидимата школа: Мирослав Янакиев, Никола Георгиев, Радосвет Коларов) ще се проведе на 28-30.11.2012 г. в Конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

          Като вземат повод от кръглата годишнина на видния български литературовед Радосвет Коларов, организаторите на конференцията си поставят за цел да осмислят литературоведското му дело през концептуалните и тематични връзки с работите на други две ключови за българското литературознание фигури: Мирослав Янакиев и Никола Георгиев.

          Ако има нещо устойчиво в българското литературознание от 40-50 години насам, то е именно в неотслабващото позоваване на идеите на тримата, на техните теоретични построения и конкретни анализи. Това важи в еднаква степен за различни поколения литературоведи – от тези, които са най-близо, до тези, които са най-далече от мисленето на тримата за литературата. Разбира се, под „мислене на тримата” съвсем не се има предвид, че те мислят еднакво. Обратното, една от съществените посоки на предлаганата конференция е вглеждането в точките, където най-остро личат различията помежду им, без да се подценяват и точките на единомислие.

          Нарекохме „невидима” създадената от тримата школа, защото тя се различава от традиционните школи, които имат свои манифести, тезиси, пространствени центрове. В същото време тяхната школа, свободна от всякакви белези на институционалност, е повече от видима.

          Тази конференция е възможност съвременното литературознание да направи много важна крачка към самоопознаването и самоосъзнаването си. Затова нейното поле се задава с по-голяма от обичайната строгост – темите на всички доклади трябва да бъдат изведени от концепциите и подходите на тези учени, а техните идеи – разгледани в присъщите им отношения на взаимно допълване и оспорване.

          Предлаганите проблемни центрове, около които се организират докладите, са:

  • Литературата – познаваема и непознаваема
  • Бягства и завръщания на литературоведа
  • Конфликти и решения в литературознанието
  • Свобода и подчиненост в литературознанието

 

Източник: Институт за литература при БАН.

­

Публикувано в Конференции, Литературознание. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *