Непознатата Фани

Администратор

­

                                          

Фани Попова-Мутафова – портрет, масло © М. Юрукова

pause

    По повод 110 години от рождението на писателката Фани Попова-Мутафова Националният литературен музей представя изложбата „Непознатата Фани Попова-Мутафова“.

          Експозицията ще бъде открита на 02.10.2012 г., 16:00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека, пл. “Славейков” №4.

          Изложбата включва оригинални ръкописи, вещи, снимки и документи на писателката, чийто цялостен архив се съхранява в НЛМ. На 25 табла е разказана драматичната жизнетворческа биография на Фани Попова-Мутафова, на съпруга й Чавдар Мутафов и на широкия им кръг от интелектуални приятели. Включени са новооткрити документи от архива на МВР, които свидетелстват за методичните политически репресии въху голямата българска белетристка след 1944 г.

­

Фани Попова, Чавдар Мутафов и Николай Лилиев – Мюнхен, 1925 г.

­

          Посетителите ще могат да видят любопитни свидетелства за рода на писателката, за българската колония в Мюнхен от студентските години на сем. Мутафови през 20-те години на ХХ век, първите екземпляри с автографи върху авторските книги на Фани Попова-Мутафова и блестящите й преводи на италиански класици – знаците за националното и европейското признание на делото й.

­

Фани Ппова-Мутафова с български писателки – София, 1934 г.

­

          „Не се унижавай в трудни времена, не се превъзнасяй в дните на славата и мощта“ е девизът на писателката, която до 1944 г. е преведена на няколко европейски езика, книгите й, особено знаменитата тетралогия за Асеневци, се радват на преиздания в огромни тиражи, а  през 1945 г. е осъдена за „великобългарски шовинизъм“от Народния съд на 7 години затвор. Може би затова епосът й „Великата река“, чийто оригинални наброски показваме, остава незавършен…

         Изложбата е дело на литературния историк Катя Зографова и на художника Ивелина Велинова.

          Заповядайте!

­

zp8497586rq
Публикувано в Изложби. Постоянна връзка.