Улична проза

Администратор

­

street_prose

­

          Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” ви кани на прожекцията наБулеварден роман“ – документален филм на Галина Георгиева и Благослав Николов (2011, документален, 68 мин.), която ще се състои на 5 юни 2013 г. (сряда) от 19:00 часа в Ректорат, театрална зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

­

Режисьори: Галина Георгиева и Благослав Николов

Оператор: Румен Василев

Музика: „Гологан“, „Блуба Лу“

Продуцент: Тодора Радева, „Studio 24“

Фестивални селекции: „София филм фест” (2012), „Златен ритон” (Пловдив, 2012), „Градска среда” (София, 2012), „На източния бряг на Европа” (Велико Търново, 2013)

Подкрепа: Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община

­

          Главният герой на този кино-„Булеварден роман” е градът. Това е филм за местата в София, познати на всички ни; за емблематичните сгради, парковете, улиците, булевардите, а дори и подлезите, през които ежедневно минаваме. Филм, опитващ се да улови всекидневния градски ритъм и хаос, но от по-отстранена гледна точка. И именно тук се намесват двама фотографи – Евгения Христова и Илиян Ружин, – които са външният поглед към познатото. През техните обективи филмът преплита множество лични истории, в които отекват улични клаксони, далечни спомени и близки очаквания.

          „Фотокадърът е отрязък от действителността. Всеки един дава своя отрязък от дадената действителност и пак не можем да дадем пълния й облик. Всеки дава някакъв отрязък – своето си кюше, своя поглед – споделя един от героите във филма, и допълва: Това е хубавото на града, че има много градски приказки. Сложното откъде идва? … От това да ги откриваш.“

­

Медийни отзиви:

В. Труд: „Булеварден роман не е любовната драма на Клод Льолюш, а реална българска история за силна жена в инвалидна количка, която не се бои да се движи по най-оживените софийски булеварди и да снима града от своя гледна точка. Тя и радиоводещият Илиян Ружин могат да те накарат да видиш града в по-оптимистична светлина.”

Inews.bg: „София има много лица. Колкото по-дълго обаче пребивават лицата в своята столица, толкова по-слепи стават очите им за нея. „Булеварден роман” е за всички вас – тези, които дръзнат да се нарекат „жители на София” и които поне от време на време вдигат поглед нагоре към феноменално красивите старинни сгради в центъра… Това е филм и за човека от града, с когото би се асоциирал всеки, за когото градския транспорт, широките прашни булеварди, ключовите улици и прилежащите им културни и социални особености и тълпите са ежедневие.”

­

Трейлър на филма: street prose trailer

­

zp8497586rq
Публикувано в Кино, Премиери. Постоянна връзка.