Златен лъв – 2013

Годишни награди на Асоциация „Българска книга” за цялостен издателски проект

Администратор

­

SMPN_2013

­

          На 11.12.2013 г. Асоциация „Българска книга” връчи традиционните годишни награди за цялостен издателски проект. Церемонията като част от  Софийския международен панаир на книгата се състоя на специалната сцена на културната програма на Панаира.

          Наградите „Златен лъв”, както обикновено, се връчиха в две категории:

І. Награда за най-добър издателски проект

          Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, с принос към образованието и науката, с добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България. За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури през 2013 г. бяха Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев и Федя Филкова.

          До номинации достигнаха три издателски проекта:

          1. Голямата награда „Златен лъв“ се присъди на издателство „Абагар“ АД – Велико Търново и фондация „Чудомир“ – Казанлък за приносен характер в българската литература, изобразително изкуство и култура и за преоткриване на един уникален и разностранен български творец чрез „Събрани съчинения“ в 6 тома на Чудомир.

          2. Номинация за оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различните медии, получи „Приказка за вълшебната флейта“ на издателство „Ентусиаст“.

          3. Номинация за появата на български език на едно от знаковите произведения на европейския модернизъм в изключителен превод на Любомир Илиев се присъди на трилогията на Херман Брох „Сомнамбулите“ на издателство „Алтера“.

ІІ. Издателски проект с най-голяма обществена значимост и широк медиен интерес

          Наградата се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и носителят на отличието се избира  чрез гласуване. В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петко Тодоров, Петър Величков, Пепа Йорданова, Райна Йотова,  Христо Блажев.

          1. Награда на журналистическото жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда на издателство „Сиела“ за луксозното издание „1000 страници България“ с автори Румяна Николова и Николай Генов.

          2. Грамота за популяризиране на качествена съвременна европейска детско-юношеска литература се присъжда на издателство „Емас“ за поредицата „Големите разказвачи на XX – XXІ век“.

          3. Грамота за умело осветляване на съдбовен период от българската история се присъжда на издателство „Жанет 45“ за „Бежанци“ от Весела Ляхова.

          4. Грамота за цялостно осъществен оригинален издателски проект се присъжда на издателство „Ентусиаст“ за „Вълшебната флейта“, адаптация на Юлия Спиридонова.

­

Източник: АБК

­

Публикувано в Конкурси. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *