Скрапбукинг ли?

Юлия Йорданова-Панчева

­

­

          Само не си мислете, че скрапбукингът се отнася до книги, захвърлени на боклука или нещо подобно. Тъкмо напротив!

          Нито пък си мислете, че скрапбукингът включва книги втора употреба – с неизличими лекета от кафе или черен чай, с вълнеобразни страници след засъхване или с разпокъсани и изрязани страници, намерени на бунището. Тъкмо напротив!

          Скрапбукингът е творчество на книги, направени от подръчни материали, които са произведения на приложното изкуство, направи-си-сам изделия, персонални художествени уникати. Това са единични ръкописни издания, книжни сувенири, литературни бижута, които радват очите с красотата на външния си вид и пълнят душата с лаконичното си съдържание и сдържано послание.

          Скрапбукът е най-добрият литературен подарък и най-скъпият литературен спомен, защото е собствено дело на автора си. Своеобразна арт книга.

          Най-точно скрапбукингът (scrapbooking) представлява метод за съхраняване, представяне, организиране на лична и семейна информация под формата на книга, кутия, карта и др. Типичните скрапбукинг  предмети включват фотографии, изрезки от книги, списания, вестници и т.н., които може да са преписани на ръка или залепени като извадки от други места. Понякога се поставят и различни малки предмети – апликират се капачки, пощенски марки, декоративни машинни елементи, късове плат или друга хартия, т.е. всичко, което изглежда подходящо и притежава символична стойност за автора.

          Скрапбукът може да бъде под формата на тетрадка, бележник, картичка, брошура, кутия или нещо друго. Използват се снимки, разноцветна и различна по дебелина хартия, най-често картон, панделки и всякакви други декорации, които  се добавят по начин, по който авторът прецени – със залепване, пришиване, прикачане и друг вид прикрепване към корпуса на книгата.

          Страниците на скрапбука могат да имат различен вид литературно съдържание – лична история, стихотворение, сентенции, дневникови записки. Към този тип домашна книга може да се добавят като физически илюстрации на текста най-различни предмети – билети за пътуване, географски карти, части от информационни материали плюс всичко останало, което е по избраната тема: изключителен ден, парти, раждане, кръщене, празници, лични отношения и т.н. В скрапбука дори може да се прикачат кичури коса, млечни зъбки на децата, хербаризирани цветя и други неща от миналото, които да бъдат веществено доказателство за складираната в книгата памет.

          Интересна разновидност на скрапбукинга е създаването на лексикон, който съдържа  сантиментална информация за притежателя му и неговите близки. Особеното при този вид е, че лексиконът обикновено представлява книга със стандартно интервю на близки хора, които също като автора на въпросника могат да оставят по свой избор вербален или материален спомен за себе си, него или общите им преживявания. Лексиконът е обикната паметна книга за поколения деца и младежи, който е част от най-новата история на ръкописната книга.

          Как се прави скрапбук?

          Първото нещо е да се реши от какъв материал ще бъде продуктът. Картон, дизайнерска хартия и други неща. Големина и дебелина на хартията или носещия материал. Двуизмерна или триизмерна форма – тетрадка, тефтер, кутия или нагъната хармоника… Начини и средства за скрепване на елементите – телбод, лепило, перфоратор и прочие. Може да се използва и готов скрапбукинг комплект, наличен в търговската мрежа.

          Обичайни теми на скрапбука са „Незабравимо пътуване“, „Новородено“, „Сватба“, „Домашен любимец“, „Ваканция“, „Семейство“, „Коледа“, „Нова година“, „Великден“, „Имен ден“, „Рожден ден“, „Нов дом“, „Любов“, „Фамилни снимки и скъпоценни сувенири“ и т.н. Тоест всичко, което е важно в личния живот на един човек.

          Оформлението на скрапбука може да бъде пестеливо или разточително според вкуса на автора. Този вид книга може да наподобява лексикон или фотоалбум, може да съдържа една или повече снимки, кратък текст или цяла история, включително описание на причината или повода за направата на скрапбука.

          Съществуват много различни термини, използвани в света на скрапбукинга. Има и много различни техники и материали. Тази специфична дейност може да се превърне в хоби или дори в професия и да се прилага не само по автобиографични намерения, но и с търговска цел в услуга на другите. Важното при скрапбукинга е всеки автор  да развие собствен стил и техника, която да го отличава. Както при всяко изкуство.

 

Забел.: Виж по темата „Как се прави скрапбук„.

­

Публикувано в Мемоари, Печатно книгоиздаване, Статии, Фото. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *