Походът на книгите

Кампания 2013 г.

Администратор

­

poster

­

ОРГАНИЗАТОР: Асоциация „Българска книга“

ПАРТНЬОРИ: МОМН, ББИА, Столична община, Столична библиотека

­

          През месец април 2013 г. ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, мечти, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, ретро трамвай, музика и много книги.

          Международните изследвания като PISA и националните изследвания като „Четяща България 2006”  и „Читателски практики в България 2009-2010” показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите. Международното изследване PISA нареди българските 15-годишни ученици на 46-то място сред 65 държави. България е в групата на Тринидат и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай. Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.

          Националната кампания „Походът на книгите”  се организира от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация с подкрепата на МОМН, Столична община и медийното партньорство на „Аз чета”, вестник „Стандарт”, Kafene.bg, Dnes.bg, Stand.bq, Българското национално радио, радио „bTV“, радио „Jazz FM“, радио „NJoy“, detskiknigi.com, az-deteto.bg.

          Стартът на   „Походът на книгите” ще бъде даден на 2 април  – рождената дата на Андeрсен, в 10:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х. Кр. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата му приказка, написана между 1822 г. и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват г-жа Мариана Банчева – зам.-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н. Пр. Коре Ерхарт Янсон.

          Първите рицари  на „Походът на книгите” на  2 и 3 април ще бъдат Свилен Ноев, Добрина Чешмеджиева, Милена Славова.

          Фронтменът на група „Остава” Свилен Ноев ще прочете откъс от своя  любима детска приказка на децата от 104 ЦДГ. На 3 април певицата Милена Славова ще отиде при децата от 166 ЦДГ. Водещата на „Референдум” по БНТ Добрина Чешмеджиева ще зарадва най-малките в 165 ЦДГ с приказка.

          На 4 април Милен Цветков, водещ на предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия, ще почете на децата от 12 ЦДГ, а певицата Мариана Попова ще се срещне с децата от 40 ЦДГ и ще прочете откъс от „Малкият принц”.

          На следващия ден – 5 април, актрисата Ирмена Чичикова и актьорът и водещ на „Падащи звезди” по БНТ Стефан Щерев ще посетят 19 ЦДГ.  Малко по-късно през същия ден ко-водещата на „Падащи звезди” Яна Грудева ще зарадва най-малките в детска градина „The Castle”.

­

 pokana

­

ПРОГРАМА на КАМПАНИЯТА

1. Официално откриване: 02.04.2013 г., 10.00 ч., Столична библиотека

2. Литературен трамвай: 02.04.2013 – 23.04.2013 г.

          Литературният трамвай ще бъде брандиран по съответстващ на целите и идеята на кампанията „Походът на книгите” начин и ще се движи по предварително съгласуван маршрут. Всички пътници и деца ще могат да срещнат с популярни съвременни български писатели  и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения и разговори.

3. Известни българи четат: 02.04.2013 – 23.04.2013 г., детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната

          В работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в страната.

4. Маратон на четенето в библиотеките в градове и села из цяла България: 02.04.2013 – 23.04.2013 г., обществени и училищни библиотеки в страната

5. Седмица на детската книга: 02.04.2013 – 07.04.2013 г., МОЛ „Сердика”, София

  • „Часът на приказките“ (Подарете на детето си приказка) са четения на детски книги в детския кът на МОЛ, организирани от издателствата участници, 11-12 ч. и 17-18 ч. всеки ден
  • Събития в големите книжарници в страната, свързани с празника и насърчаване на четенето.

6. Кръгла маса по проблемите на четенето „Детската литература – предизвикателство и възможности”: 04.04.2013 г., 11.00 ч., Американски културен център, Столична библиотека, София

          В дискусията ще участват представители на Министерство на образованието, младежта и науката, Столична община, на библиотеки от цялата страна, училища, книгоиздателства, неправителствени организации, както и млади автори др.

          Ще бъдат обсъждани предизвикателствата пред детското четене и възможностите за стимулиране на четенето сред учениците. Разговорът ще обхване ролята на библиотеките и издателите в процеса на детското четене, значението на българските автори, отношението на учителите и подходите на образователната система към проблемите на младежкото четене.

          Ще се говори за четенето и качеството на детската литература, ще  сепостави началото на една обществена дискусия по темата във връзка с 2 април – денят, когато се е родил Ханс Кристиян Андерсен и който се отбелязва като Международен ден на детската книга. В кръглата маса ще участват издатели, библиотекари, учители, писатели.

­

ПРОГРАМА на КРЪГЛАТА МАСА

11.00 – 11.10: Откриване на Националната кръгла маса

Жюстин Томс – основател на „Az-deteto.bg“

Спаска Тарандова – Заместник директор на Столична библиотека

11.10 – 11.20: Официално откриване (поканени)

Пенка Иванова – директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в Министерство на образованието, младежта и науката

Тодор Чобанов – Заместник кмет на Столична община, Ваня Кастрева началник РИО София-град 

11.20 – 11.30: Ирина Александрова – началник Детско-юношески отдел в Столична библиотека: „Ролята на библиотеките в детското четене“

11.30 – 11.45: Дамян Яков – Издателство “Дамян Яков“: „Ролята на издателите за детското четене“

11.45 – 12.00: Малинка Димитрова – главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски”; д-р Надежда Михайлова – Научно-изследователски център „Андерсен”: „Изкуството на превода на детската литература“

12.00 – 12.15:  ЖюстинТомс: „Инициативата „Забавното лятно четене“

12.15 – 12.30: Млади български автори – Петя Кокудева, Роси Кота – посланици на „Забавното лятно четене“ 2013 г.

12.30 – 13.00: Кафе пауза 

13.00 – 13.50: Дискусия с български автори, издатели, учители и представители на институциите. Въпроси от журналисти

13.50 – 14.00: Приемане на „Отворено писмо

­

7. Национален конкурс „Бисерче вълшебно”: 20.03.2013 – 15.04.2013 г., он-лайн (партньор: сайт „Детски книги“)

          Насърчаване на четенето на децата, включването им в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година, стимулиране на интереса към книгите.

          Насърчаване на издателите да предлагат качествена литература за деца.

8. Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник”: 20.04.2013 – 21.04.2013 г., 9-18 ч., Борисовата градина, пространството около езерото „Ариана”, София

          За да се продължи традицията, Денят на детската книга да бъде отбелязван с голям детски празник с игри и награди с цел да се стимулира четенето и да се затвърди връзката между детето и книгата.

          По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”.

9. Годишни награди на АБК „Рицар на книгата”23.04.2013, след 17 ч., Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София

          Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциация „Българска книга“ към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш  и за популяризиране на книгата и четенето в България – тези, които с  труда  и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.

          От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.

­

Публикувано в Семинари, Фестивали. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *