Книгата отвъд книгата

Изложба на книги уникати в Университетска библиотека

Администратор

­

Benbasat_Zagorov

Проф. Алберт Бенбасат и доц. Васил Загоров

­

          По повод Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Университетска библиотека на СУ „Св. Климент Охридски“ открива изложба с редки и необичайни книги от личните колекции на „книгозавъра“ проф. Алберт Бенбасат и „книжния звяр“ доц. Васил Загоров (според собственото им самоопределение).

          Изложбата тематизира произведенията на свръхизкушените читатели – онези, които сами си правят книгата, която искат да прочетат (без сами да си я пишат, което все пак оставят на авторите). Тоест това са онези читатели, които са малко нещо издатели…

          Експозицията под надслов „Книгата отвъд книгата“ показва няколко чешита  книги „направи-си-сам“:

  1. алигати – книги, създадени от вестникарски подлистници, съединени в общо книжно тяло;
  2. конволюти (рекомплекти) – няколко книги и/или брошури, подвързани в едно книжно тяло;
  3. ръкописни преписи – единични ръкописни копия на книги (навярно отпреди ерата на копирните машини);
  4. самиздат – оригинали или копия на книги в незначителен брой екземпляри чрез писане на ръка, на пишеща машина (често под индиго за повече бройки) и по-рядко на циклостил или ксерокс.

          Това са неординерни издания, свързани преди всичко с личния свят на читателя. Представляват особен тип приватни преиздания без легитимен характер. Затова те не съществуват в библиографския космос на специалистите, отсъстват и в обществените библиотеки. Те са чиста проба читателски творения за лична употреба. Уникум! Нещо като self-made книги.

          Днес, в епохата на дигиталната възпроизводимост подобни „домашни“ издания са немислими. Те завинаги ще останат свързани с аурата на книгата-предмет, книгата-ръкоделие – съшита, слепена, сглобена от подръчните остатъци на книгата майка.

­

pokana_2016

­

          Заповядайте на откриването на изложбата за книги отвъд книгата на 20 април 2016 г. от 17.00 ч. в Централната унивеситетска библиотека на СУ „Климент Охридски“.

­

Публикувано в Изложби. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *