Спомените са фантазии на тема „Минало“

Фотографска изложба на Любомир Арабаджиев­

Администратор

fotosmagorii

          На 10.10.2013 г. (четвъртък) от 19.00 ч. в галерия-сутерен на артцентър „Фотосинтезис“ в гр. София (бул. „Васил Левски“ № 57) ще се открие фотографска изложба на Любомир Арабаджиев „Фотосмагории“.
          По този повод авторът казва:
          „С Фотография се запознахме през 1971 г. Аз бях на 10, а тя – една нова фотокамера „Смяна“, ухаеща на изкуствена кожа и бакелит. От това време са останали спомени за нетърпението, с което чаках “другата седмица”, когато лентата, дадена за проявяване, щеше да е готова, за съветите да не снимам срещу слънцето, които не спазвах с удоволствие, и няколкото изподраскани, навити в стегната ролка, ленти. Малко по-късно мой приятел ме заведе в пионерския фотоклуб в Стара Загора, показа ми как се появяват снимките и каза, че е много просто, трябва само да имаш увеличител УПА-601 и три вани, задължително надписани с пирограф: “ПР”, “ВОДА” и “ФИК”.
          После беше класика – мазето с увеличителя, червената светлина, носенето на вода с кофа, сушенето на снимки по прозорците и най-вече онази магия на Фотография, която за съжаление никога няма да се повтори.
          В началото на 80-те навлязох в активен любовен период и изневерявах на Фотография с някакви жени. За последен път със Стела. Живеехме на уникално място, една стена ни делеше от галерия “Баер”, срещу западния ни прозорец беше кино-фото клуб “Родина”, а на север гледахме към римския форум на Августа Траяна. Нямаше начин в такава среда Фотография да не ме открие отново и накаже за опита да й избягам. Стана изведнъж заедно с демократичните промени. Увлечението се превърна в страст, играта – в съдба.
          Разочарован от клишетата в изкуството и простотията в отношенията, започнах да снимам продуктите на въображението си. Създавах на сребърния лист сцени, каквито аз харесвам, без да чакам случайността да ми поднесе сюжетите готови. С други думи – Фотосмагории.
          Всичко това беше и е невъзможно без помощта на личностите, които ми позират, забавляват се, когато го правят, и ми вярват. Лишено е от смисъл без хората, които обичат това изкуство. Искрено им благодаря!“
­
Източник: Facebook
­
Публикувано в Изложби, Фото. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *