PhotООбрази

Юлия Йорданова-Панчева

­

FH_The_Clock

© Юлия Йорданова

­

 pa          На 30 януари 2013 година в артресторант „The Clock“ на ул. „Цар Асен“ № 81 в София се откри изложбата „PhotOОбрази“ на младите майстори на фотоизображението Арслан Ахмедов, Венета Захариева и Пенко Скумов.

          Техните творби за един месец стават активна част от художествения интериор на заведението от верига „Fun Hause“, което обитава стара софийска къща, но е издържано в изискан нюйоркски стил и в момента предлага квалитетно португалско вино от фамилната изба „José Maria da Fonseca“. На откриването на фотоизложбата можаха да се вкусят  страстно рубинените цветове на вино „Periquita Tinto“ (с аромат на къпина, малина, сушена смокиня и череша – невероятен плодов вкус, балансиран от строгостта на танините) и пастелните багри на художествената фотография (с обемни архитектурни обекти при Венета и близки фасадни детайли при Пенко, с „акварелни“ натюрморти при Арслан – напомням, че не става дума за живопис, това са 100%-ови фотографии).

          Събитието нямаше официално представяне, учени речи и рекламни слогани. Ценовите листи на фотографиите и на вината се допълваха в деликатен дует, от който сетивата омекват, цифрите се заоблят и нещата наоколо придобиват високата рафинираност на фотоувеличението. „PhotOОбрази“ продава изкуството да снимаш и да живееш по необикновено красив и изтънчен начин. Духът и тялото остават сити, само ако пожелаеш да си доставиш това аристократично удоволствие, без да гледаш в „часовника“.

­

funhause_theclock_1

© Юлия Йорданова

­

          Тримата автори се изявяват в различни посоки, всеки има своята особена биография и характерен начин на снимане и обработване на фотокопията, но в този извънреден случай на триединство те наистина постигат изключителен синхрон. Пристанищните фарове и извисените в небесата къщи, наподобяващи маяци, във фотографиите на Венета Захариева внушават усещане за тръгване, заминаване на далечен път и пристигане в непознати земи, които те притеглят към загадката на своята древна история. Белите стени и протритите дувари, строшените каменни колони и увисналите дървесни клони във фотографиите на Пенко Скумов вдъхват желание за завръщане, пробуждат носталгия по нещо близко, но никога необитавано, към което внезапно искаш да се присъединиш и да вдъхнеш от мириса му, да докоснеш патината на паметта. Графическите натюрморти и скритите в тъмни одежди женски тела от фотографиите на Арслан Ахмедов пък подсещат за оставане на място, за нетръгване наникъде – нито напред, нито назад, за престой тук и завинаги: при любимата, у дома, насред спрелия миг, в себе си. Изложбата „PhotOОбрази“ показва в разгърнат вид три кадъра: Заминаване, Завръщане и Оставане. В този смисъл творбите на Венета, Пенко и Арслан се допълват взаимно в композицията на своеобразен фотографски триптих, подчинен на темата за движението и застоя, или по-точно за движението в застоя. Ето защо, според мен, не аскетичното, голо и пустинно откъм човешко присъствие поле на галерията, а тъкмо обратното – живото, пъстро и къщовно просранство на ресторанта се оказва идеалният кът за експониране на тези фотографии на търсенето на Мястото, на своето място в света.

­

Венета Захариева          Пенко Скумов

   Венета Захариева – фотограф                               Пенко Скумов – фотограф

­

          Арслан Ахмедов                             Юлия Йорданова

           Арслан Ахмедов – фотограф                           Юлия Йорданова – посетител

­

          Ако в началото на ХХ век модерната алкохолна напитка е абсентът – питието на декадентстващите поети, то в началото на ХХІ век като че ли екзотичното вино e онзи задължителен атрибут, онзи незаменим алкохолен елексир, който съпътства виденията на съвременните художници фотографи. Или поне на тези трима…

­

funhause_theclock_2

© Юлия Йорданова

­

Творби на Венета Захариева:

­

сгради - В.З.

© Юлия Йорданова

­

Творби на Пенко Скумов:

­

сгради - П.Ск.

© Юлия Йорданова

­

Творби на Арслан Ахмедов:

­

натюрморти - А.А.

© Юлия Йорданова

­

Домакин на събитието:

­

Fun_Hause

­

Забел.: Репортажът е подготвен специално за e-Scriptum.

­

zp8497586rq
Публикувано в Изложби, Репортажи, Фото. Постоянна връзка.