Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години

Фотоизложба и семинар

Администратор

­

poster

­

          Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и галерия „Алма Матер” представят „МЛАДЕЖКАТА КОНТРАКУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ НА 70-те И 80-те ГОДИНИ“ – фотоизложба на Михаил Груев, Боян Гюзелев, Роберт Леви, Николай Спиров (14 март 2013 – 5 април 2013 г.)

­

Официално откриване: на 18.03.2013 г. (понеделник), от 18:00 ч. в галерия „Алма Матер”, Ректорат, Северно крило

­

          Изложбата представя свежа и пъстра смес от фотоси, артефакти и текстове на стихове и песни, представящи духа и времето на младежката контракултура в България през 70-те и 80-те години на ХХ век. В нея са застъпени основните младежки субкултури – хипари и битници, пънкари и уейвове, хейви-метъли и рокери, обособили се под въздействието на различните музикални течения. Една от целите й е да разгледа феномена на младежката контракултура като социално явление, като продукт на появилия се в този период разлом между младите хора в България и режима и неговата идеология.

          Този контрапункт е маркиран в изложбата чрез подбрани фрагменти от терминологията на самия режим, описваща случващото се като „идеологическа диверсия“, „групи на нездрава основа“, „битова разложеност“ и пр. Показани са  емблематични карикатури, бичуващи явлението от правоверни марксистко-ленински позиции и емблематични заглавия от специфичния жанр на милиционерските брошури, даващи „ключ“ на властта, която се опитва да  разбере и контролира проблема.

          Всички материали са предоставени на организаторите от Архива на Министерството на вътрешните работи.

          Настроението в тази изложба е носталгично, но с известно намигване. Концепцията й е разнопосочна, но такива са и самите младежки субкултури на това време. Не е поставена целта да се изгражда монолитен образ на младежките движения, а той да бъде поставен в един по-широк контекст, като се изрази авангардната им естетика, която те носят при цялата си хаотичност, емоционалност и трансгресивност. Така че в последна сметка усещането на авторите, което те се опитват да предадат и на зрителите, е напълно лично и експресивно. Посланието е насочено към създаването на правдив образ на тази генерация в контекста на разнопосочната ѝ еволюция и обърканост, но най-вече на новия живот, който тя е носила.

◊ ◊ ◊

Още по темата: На 28.03.2013 г. от 17:30 ч. в зала „Пеша Николова“ в Червената къща в София ще се проведе лекция на тема „Култура и контракултури на младите хора в България през 70-те и 80-те години на ХХ век“ в рамките на семинара „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“.

Лектор: Михаил Груев от СУ „Св. Климент Охридски“

Водещи: Румен Аврамов от Център за либерални стратегии и Мартин Иванов от Институт за история при БАН

­

Източник: Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“, Център за либерални стратегии

­

Публикувано в Изложби, Семинари, Фото. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *