Днес е утрешното вчера

­
­
          От 08.10.2021 г. до 27.10.2021 г. в Музея на изкуството от времето на социализма в София (ул. „Лъчезар Станчев“ №7) се открива обща изложба на XI издание на Международния фотофестивал Биенале „Фодар“ .
          Темата на фестивала е „Днес е утрешното вчера“, която насочва вниманието на участниците към историчността на това, което приемаме като ежедневие. Международно жури допусна до изложбата 22-ама автори от 13 страни. 
          Темата предполага исторически поглед към действителността и същевременно попада в сърцевината на феномена фотография. Пандемичната ситуация, изолацията, ограниченията се отразяват както на ежедневието на всеки от нас, така и на функционирането на обществото като цяло.
          Фотоисториите от тазгодишния конкурс ни срещат открито с първата вълна на Ковид-19 в Италия, оцеляването на орангутаните на остров Суматра, действията на кървавия режим във Венецуела, трафика на забранени от ислямските власти стоки в Иран, маслиновите горички в Южна Италия, район Саленто, поразени от друг вирус и оставили без поминък много хора. Българските автори са насочили вниманието си към забравата и разрухата, която може да се открие на много места в страната – състоянието на черноморското крайбрежие, обезлюдяващите се села в Родопите, рушащи се медицински заведения, останали от времето на социализма.
          Ясно заявеният хуманистичен профил на биенале „Фодар“ разширява полето на своя интерес. В изложбата участват 22 автора от 13 страни. На 21 октомври 2021 г. в изложбените площи председателят на фондация „Фодар“ д-р Антоан Божинов ще изнесе лекция на тема „Фотографията – пространство на колективната памет“.
          Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“. Съорганизатор е Националната галерия. Медийни партньори са „БулФото“, „Вагабонд“ медия, в. „България днес“.
          Основната ценност, която Биенале „Фодар“ защитава и се стреми да разширява, е хуманизмът.
­
Публикувано в Изложби, Събития, Фестивали, Фото. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *