Жури са децата!

Участват 81 книги за деца и младежи

e-Scriptum

­

 

          Започна гласуването в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда, чието жури са децата.

          Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път на гласуване ще бъдат подложени книги, оценени от два панела на жури и включени в кратък списък.

          „Всяка година получаваме голям брой номинации от издателствата, но в ХІ издание отбелязахме необичаен ръст – цели 166 книги се включиха в надпреварата. Въвеждането на кратък списък с по-малко книги във всяка категория ще улесни децата да четат повече и да изберат своите фаворити по-лесно“ – споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

          През 2023 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 81 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите книги на българските издатели за 2022 г., включени в краткия списък. Заглавията са разпределени в 6 категории: 

  • „Буболечета“ (художествени, 3-5 г.)
  • „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)
  • „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)
  • „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)
  • „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и
  • „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).

          Любопитно е, че тази година сред първоначално подадените номинации книгите от български автори са 61, а 21 от тях продължават в надпреварата за детския вот. „Отличник“ в селекцията е поетесата и преводачка Мария Донева, която присъства в краткия списък с 4 преводни заглавия и 1 авторска книга. Юлия Спиридонова, наричана „българската Джоан Роулинг“, също участва с 2 авторски и 1 преводна книги.

          Формата за гласуване в сайта ще е отворена от 11:00 ч. на 15 февруари 2023 г. до 23:59 ч. на 23 април 2023 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури.

          Единадесетото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ (АБК) и Асоциация „Родители“. Медийни партньори са: „Аз чета, „ДанибонНПО портал, Академия за родители, сдружение „Големите и Малките“.

­

Публикувано в Конкурси. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *