WebDoc – София

Администратор

­

­

          Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и Продуцентска къща „Палимпсест“ представят „WEBDOC – София“ – семинар и творчески работилници в областта на модерните медии и интернет базираните документални филми и техните възможности (20-21 октомври 2012 г., Нова конферентна зала, Северно крило, Ректорат на СУ „Св. Кл. Охридски“)

­

          Трудно ни е да си представим до каква степен дигиталната революция промени начините на комуникация в съвременния свят. Традиционният пасивен зрител и потребител на информация постепенно отстъпи мястото на един активен участник в глобалната мрежа.

          Интернет и новите медии се превърнаха в културен феномен. Демократизирането и по-лесният достъп до канали за разпространение доведоха до появата на нов вид документални филми, които се разпространяват в глобалната мрежа – това са т.нар. „уеб-документални“ филми (web.docs).

          Днес потребителите на информация, особено младежките аудитории, все повече се обръщат към интернет и през 2011 г. за пръв път в историята на новите медии уеб-аудиторията в света е по-многобройна от телевизионните зрители. Тази тенденция прави изключително важно развитието на уеб-базираните продукти, но за момента в България се използва малък процент от капацитета на новите медии, като на практика се качват създадени вече продукти за други медии на различни сайтове.

          Това провокира продуцентска къща „Палимпсест“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и в партньорство с Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“, Международния фестивал за документално кино „Милениум“ – Брюксел и SEMA да организират двудневен семинар и серия творчески работилници, посветени на най-добрите европейски и световни практики в областта на модерните медии и интернет-базираните документални филми и техните възможности.

          Специални гост-лектори ще бъдат Матю Лиетард – съставител на книгата „WEBDOCS. Наръчник за оцеляване на онлайн кинаджиите“, и Златина Русева – артистичен директор на Международния фестивал на документалното кино „Милениум“ – Брюксел.

          На семинара ще бъдат обявени и резултатите от конкурса за видео творба „Моята София“ и ще бъдат наградени победителите.

­

          Вход свободен (след записване на sofiawebdoc@gmail.com) на 20.10.2012 г. (събота) от 10:00 ч. и на 21.10.2012 г. (неделя) от 11:00 ч.

          Проектът е съфинансиран от Програма „Култура“ – 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

­

Източник: Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“.

­

Публикувано в Кино, Онлайн медии, Семинари. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *