Тетрадка за приказки

Администратор

­

 

­

          На 13 октомври 2012 г. (събота) от 11 ч. в „+ това” на ул. „Марин Дринов” № 30 ще бъде представена „Тетрадка за приказки” на издателство „Точица”. Книгата съдържа 18 приказки, написани от деца и илюстрирани от 12 художници.

          Автори на текстовете в „Тетрадка за приказки” са малките Ая Ганева, Павел Панев, Николай Илиев, Ваяна Аврамова, Христо Карастоянов, Калина Мухоловска, децата от II „г” клас в 42 СОУ „Хаджи Димитър”, Лео Даниел и Ерик Даниел, Дара Варадинова, децата от занималня „Тук-таме”, Неда Лилова, Климентина-Мария Неделчева, Анна Бодакова, Рада Йосифова, Марена Аврамова, Рая Господинова, Габриела Георгиева, Виктория Георгиева, Зорница Златарова, Ани Маринова, София-Мария Мандалиева.

          Автори на илюстрациите са утвърдените художници Александра Чаушова, Ася Колева, Вики Книш, Ина Бъчварова, Мария Дончевска, Миглена Папазова, Мила Лозанова, Милев Аврамов, Сияна Захариева, Райчо Станев и Ясен Григоров.

          За „Тетрадка за приказки” съставителката на книгата Зорница Христова казва: „Сборникът „Тетрадка за приказки“ е естествено продължение на играта „Направи си сам приказка“, като добавя към нея последния и най-важен елемент за всеки начинаещ автор – читателите. Именно мисълта за тях ни кара да подбираме думите си, да се стараем да измисляме увлекателни сюжети, да бъдем забавни или задълбочени. Тя прави по-добри читатели и самите нас, защото повече се вглеждаме кое точно ни е харесало в любимата ни книга, възприемаме книгите като събеседници, с които да разговаряме като с равни, а не като с недостижими образци. Затова издателство „Точица“ искаше да даде на малките си автори възможността да видят историите, които съчиняват като на игра, в истинска книга, илюстрирана от млади и даровити художници. Техният топъл и закачлив почерк показва едно неочаквано лице на българската детска книга – такава, каквато би могла да бъде.”

          В книгата има оставени три свободни страници, в които всяко дете да напише и илюстрира своята собствена приказка. Те са придружени от 8 упражнения за „разприказване на писалката”.

          Художественото оформление е на Миглена Папазова. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата  – 2019 г.

          Изданието с твърди корици се разпространява на цена 16 лв. в книжарски вериги „Буктрейдинг”, „Сиела” и „Ориндж”, както и в книжарници „Български книжици”, „Нисим” и др.

­

Първи отзиви

Мария Донева: „Първо на първо, не съм знаела, че имаме такива страхотни, невероятни художници, толкова необикновени и свободни. Ми не съм знаела. Но вече знам. Чест е за децата, че приказките им са илюстрирани от истински художници. А за илюстраторите е чест, че са работили прекрасно заедно с такива сладки, разкрепостени, даровити автори. Приказките в книгата показват какво е да смееш да фантазираш, да зарязваш сюжета, да го променяш насред път, да разглеждаш думите и да ги обелваш от смислите им, както се бели черупката на яйце, и… я! колко пиленца имало дори само в едно яйце!

Източник: Мария Донева.

­

Жюстин Томс: „Един от важните елементи децата да харесат книжка е оформлението, картинките, а на тази моите деца ахнаха, като я видяха и разгръщаха, а след това се смяха с глас на няколко места, докато я четяхме. А защото в края има място за приказка, след като изчетохме толкова забавни истории, започнахме да съчиняваме свои! Аплодисментите са за издателство „Точица“, които за пореден път показват, че с мисъл, любов и труд нещата се получават истински! Браво и за куража, с който запасяват децата да творят и мислят!“

Източник: Smiling.

­

Вила Вилекула: “Тетрадката” е чудесна в своята неподправеност – приказките са писани от деца, като детският подбор на думи и словоредът са запазени. Та… оставаш с чувството, че не четеш, а че някой ти разказва историите: на един дъх, между две игри на “гоненица” или подробно и сънливо-мечтателно в слънчев летен следобед. Приказките са и смешни,  и страшни. Но преди всичко емоционално красиви.  За щастие, благодарение на “тумбата” млади илюстратори, всяка приказка е още по-цветна, различна и красива за окото. Може би най-хубавото в цялата работа обаче е, че “Тетрадка за приказки”  приканва деца и родители да съчинят своя история и да я илюстрират. Така “Точица” леекичко побутва позадрямалото ни (може би) въображение и ни кара да сме повече заедно с хората, които обичаме. И да си споделяме повече.“

Източник: Вила Вилекула.

­

Публикувано в Премиери. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *