Коледно настроение

Надежда Райчева

­

koleda

­

          В последните дни преди Коледа направо гъмжи от фалшиви дядоколедовци. Така дъщеря ми нарича актьорите, които по улици, магазини, училища и детски градини се въплащават в образа на Стареца.

          Вчера един от тези професионални дядоколедовци беше в магазина, в който се чудех как да купя само това, което наистина ми е нужно с парите, които реално притежавам. Той седеше на малко столче, от време на време звънеше с декоративно звънче и подвикваше: „Хо-хо-хо“! В магазина припкаха прекрасни госпожици с еленови рогца и излъчваха принудено щастие. За съжаление, в този момент се изпари и малкото, едва зародило се в мен коледно настроение и си помислих: „Аз съм джудже!“

          Работя неуморно цяла година, за да зарадвам децата си, а накрая на годината се появява някой, който обира аплодисментите, тоест всичко, което съм постигнала. На всичко отгоре ми вика в лицето „Хо-хо-хо!“, може би защото му е неудобно да ми каже „Ха-ха-ха!“. Късмет имат еленчетата, защото те подприпкват една нощ и после цяла година отмарят по моловете, фризьорските салони, спацентровете и т.н. Да-а-а. Аз съм джудже – малко, работливо и незабележимо!

          Тези неприлични празнични мисли се въртяха в главата ми до днес – сутринта на Коледа, когато внезапно усетих най-истинската радост, която съществува на света – радостта на дете, което получава подарък! Моите деца преливаха от щастие, смееха си, пищяха и разпръскваха у дома истинско коледно настроение! В този миг от джудже се превърнах в най-щастливия Дядо Коледа на света!

          Затова си мисля, че днес, на Рождество Христово, е важно да направим няколко прости, но много смислени неща:

  • Ако имаме родители, да им благодарим, че всеки ден от годината са наши неуморни Дядо Коледа!
  • Ако имаме съпрузи, да им благодарим, че заедно с нас всеки ден от годината са джуджета, за да бъдат по Коледа нашите дядо Коледа!
  • Ако имаме деца, да им благодарим, че всеки ден ни правят по-добри, защото ние сме техният Дядо Коледа!
  • Ако имаме или сме имали поне едно от горепосочените три блага, да благодарим на Бога, че познаваме Дядо Коледа!

          Весели празници!

­ 

Забел.: Текстът се публикува за първи път в e-Scriptum.

­

zp8497586rq
Публикувано в Есета. Постоянна връзка.