Благословен с мъдростта

Национална изложба, посветена на 1100-годишнината от кончината на Св. Климент Охридски

Администратор

­­

poster_50x70

­

          На 11 май – Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий от 11.00 ч. в Централно фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се открива Националната изложба „Благословен с мъдростта“, посветена на 1100-годишнината от кончината на Св. Климент Охридски, с която се отбелязва патронния празник на Библиотеката и професионалния празник на българските библиотекари. Честването на тази важна годишнина е включено в календара на ЮНЕСКО. Изложбата е част от Националния културен календар на Министерството на културата.

          На табла и в оригинали са представени факти от живота, творчеството и изграждането на култа към почитания старобългарски писател, продължител на делото на светите първоучители Кирил и Методий.

          Широката публика ще може в изложбата да се докосне до едни от най-известните и ценни български ръкописи от Х до ХVІІ в., до български и чуждоезични  инкунабули и старопечатни издания, до документи от фонда на Българския исторически архив, до снимки и пощенски картички с изгледи от местата, свързани с култа към светеца. Някои от ценните документи се показват за първи път пред обществеността. Посетителите ще могат да се запознаят и с научни изследвания, свързани с живота и творчеството на старобългарския книжовник, учител и просветител.

          Авторската идея на проф. д.ф.н. Боряна Христова, Директор на Националната библиотека, е тематично разработена от сътрудниците на отдел „Ръкописи и старопечатни книги”: ас. Нона Петкова, гл. ас. д-р Бояна Минчева,  Росица Кирилова, доц. д-р Елена Узунова. Куратор на изложбата е доц. д-р Елисавета Мусакова.

          На своя патронен празник – 11 май 2016 г. Националната библиотека обявява Ден на отворените врати от 10.00 ч. до 15.00 ч.

          Изложбата ще бъде отворена за посетители от 11 май до 11 юни 2016 г.

­

Източник: НБКМ „Св. Св. Кирил и Методий“

­

Публикувано в Изложби. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *